Lovitură grea pentru cultivatorii de pepeni din Dăbuleni. Vijeliile și grindina au distrus culturile

Ultima actualizare: 23-05-2020 07:27

Lovitură grea pentru cultivatorii de pepeni din Dăbuleni. Oamenii se plâng că vijeliile și grindina le-au distrus culturile în proporție de 70-80 la sută.

Sperau să ducă primii pepeni la piață, peste câteva săptămâni, dar acum se pregătesc să-i arunce la gunoi. Și în alte județe din sudul țării, grâul și legumele au fost distruse, pentru că sistemul anti-grindină nu ajunge până acolo.

În doar cinci minute, pepenii de la Dăbuleni au fost acoperiți de grindină.

Bărbat: „Distrusă în proporție de 80%, terminată. Ați văzut, le rupem deja, ca să dea altele, să se regenereze, să lege din nou. Să sperăm că le vom salva. Sunt pierderi foarte mari, peste 10.000- 12.000 lei pe hectar."

Femeie: „Dacă bunul Dumnezeu vrea și cu multă investiție de acum încolo, cu stropiri, cu îngrijiri de la zero, pentru a putea să mai avem pepeni la Dăbuleni."

Bărbat: „Am investit foarte mulți bani, credite la bănci, necazuri mari, stres puternic."

Culturile ar putea fi salvate dacă în zonă ar fi sisteme anti-grindină. În Dolj sunt cinci, dar cum raza de acțiune e de 10 kilometri, rachetele nu ajung și deasupra culturilor de pepeni.

Veta Păsculescu, director ANIF Dolj: „Am luat legătura cu ministrul Agriculturi. Tot ce depinde de mine și de minister vom realiza, în sensul de a aduce în zona aceasta stație anti-grindină."

Vasile Enache, operator licențiat Grup Combatere Prahova:„Sistemul, așa cum e acum, e în dezvoltare, nu sunt legate între ele unitățile.”

Și în Argeș, la Mioveni, zeci de fermieri sunt în pragul disperării. Grindina le-a distrus grădinile de legume și lanurile de grâu și porumb.

Fermier: „Nu mai e, practic, nimic. E totul distrus, e doar
pământ negru, cum se vede."

Fermier: „Uitați poză, cum era el, sănătos. Și acum, nu mai e nimic! Uitați, era o frumusețe."

Fermier: „Nu mi-a mai rămas nimic! Din varză, nimic, ceapă, nimic, fasole. Am vreo 5000 de fire de vinete, mi-a rămas doar folia și cu picurarea, altceva nimic. S-a terminat tot!"

Oamenii întind acum mâinile bătătorite de muncă spre autorități și le cer să instaleze și în zona lor sisteme anti-grindină.

În țară sunt funcționale în acest moment 65 de puncte de lansare a rachetelor anti-grindină, care acoperă teoretic 1,5 milioane de hectare, îndeosebi în sud-est, însă cum raza de acțiune a rachetelor este limitată, chiar în interiorul județelor "protejate", culturile sunt deseori grav afectate de grindină.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO