Anime-urile japoneze, un stil de viață pentru unii tineri din România. Ajung să se îmbrace la fel ca personajele preferate
La trei decenii după difuzarea celebrului „Sandy Bell” în România, animațiile japoneze, numite „anime”, nu și-au pierdut din popularitate, ba dimpotrivă.
Tinerii sunt din ce în ce mai interesați de aceste producții și chiar se îmbracă la fel ca personajele preferate. La Cluj-Napoca s-au adunat, sâmbătă seară, sute de fani, din mai multe orașe.
Anime-urile, un stil de viață
Animațiile japoneze au devenit un stil de viață pentru unii tineri. O domnișoară, de exemplu, dedică mult timp ținutelor, care i-au adus faimă și în mediul online.
Participantă: „Eu sunt Kafka din Honkai Star Rail. Este unul din personajele mele preferate, mie îmi place foarte mult, este o femeie puternică. Costumul acesta, în mare ce-i drept, e cumpărat, dar peruca și anumite accesorii eu le-am făcut. Accesoriile sunt făcute din ceva ce se cheamă spumă eva și, în rest, le fac din materiale cumpărate sau din haine ce deja le aveam și doar le modificăm”.
Nu a fost singurul personaj întruchipat la evenimentul de la Cluj-Napoca.
Reporter: De unde te-ai inspirat astăzi?
Fată: „Dintr-un anime numit Chainsow Man, personajul se numește Makima, este personajul negativ al anime-ului”.
Fată: „Astăzi m-am costumat în Kuromi, e un personaj japonez. E foarte drăguță”.
Fată: „Eu sunt Pom Pom Purin, e aici și personajul meu e puțin mai vechi, deci nu-l prea știe toată lumea, a debutat în 1996”.
Fată: „E un personaj care îmi place foarte mult din Naruto, de fapt costumul acesta l-am primit de ziua mea, deci a fost un cadou, dar a fost ceva ce îmi doream”.
Astfel de evenimente au mare căutare, spun organizatorii.
Tudor Vlassa, președintele clubului de Anime din Cluj: „În seara asta așteptăm undeva la peste 400 de persoane. Evenimente de genul acesta, de obicei facem de două ori pe an, unul în primăvară și unul în toamnă, și în rest avem întâlniri săptămânale. Comunitatea este mult mai mare decât până și noi ne-am așteptat”.
Animațiile japoneze au devenit populare în România în anii 90, odată cu seriale precum Sandy Bell ori Saber Rider. Interesul nu a dispărut nici după trei decenii.
Bogdan Gorgănea, consultant independent în domeniul animației japoneze: „Fenomenul e foarte popular în rândul tinerilor, numai că ei au nevoie de cât mai multe evenimente, platforme unde să se exprime și să-și dezvolte pasiunile”.
Potrivit unei publicații internaționale dedicate știrilor despre filme și producții televizate, peste 69% dintre tinerii generației Z, adică cei până în 26 de ani, se uită frecvent la animații japoneze.