Afacerea care a înflorit în pandemie. Cele mai populare jocuri online transformate în board games
Industria jocurilor de societate, așa numitele „board games” a luat avânt neașteptat în pandemie. Companiile de profil au creat în ultimul an mii de jocuri noi care i-au atras și pe cei care nu se dezlipeau de calculator.
Așa se face că tot mai multe titluri extrem de populare pe Internet au acum și variante care pot fi jucate la masă, cu prietenii ori familia. Pentru cei care nu vor totuși să renunțe de tot la jocurile online, au apărut și versiunile hibrid.
De când au descoperit jocurile de societate, câțiva prieteni din Brașov s-au desprins de calculator și consolă. Își petrec weekendurile împreună, nu online.
Alegeri 2024
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
18:39
USR acuză: Ministrul de Interne folosește poliția pentru a-i sancționa pe fanii lui Lasconi pentru mesajele de pe Facebook
16:55
Alegeri prezidențiale 2024. USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al alegerilor
Jocuri populare pe Internet au acum și versiuni care se joacă la masă. Prețurile pleacă de la 50 de lei și pot ajunge și la 200 de lei.
Jocuri video extrem de apreciate în online, cum ar fi World of War Craft sau chiar și God of War, create special pentru consola, pot fi jucate acum și fizic, în grupurile de prieteni. Practic, luptele dintre personaje s-au transformat în cărți cu provocări pe care fiecare jucător trebuie să le rezolve ca să-și mărească teritoriul sau ca să câștige mai multă putere.
Iar pentru cei cei care nu ar renunta, totuși, la strategiile și efectele din online, au apărut jocurile hibrid.
Cristian Soare, producător de jocuri: “Sunt foarte populare. Practic ai tablă de joc cu tot felul de provocări pe care le poți rezolva cu ajutorul unor coduri QR, care îți oferă indicii”.
De altfel, industria jocurilor de societate a luat un avânt fantastic în pandemie. Datorită cererii mari, au fost create mii de jocuri noi. Fie că sunt cu cărți, de strategie sau pur și simplu de amuzament, toate ne ajută, spun specialiștii.
Mihaela Păun: “Avem nevoie cu toții de joc. Evident că avem nevoie de jocurile care să ne pună față în față. Au un rol de socializare. Lumea, în perioada această a pandemiei, ușor, ușor, simte nevoia să se întoarcă. Poate că ne dusesem puțin prea în extremă cu jocurile acestea pe computer, cu ceea ce înseamnă a te juca tu cu tine, tu cu calculatorul.
Deși jocurile de societate au apărut cu secole în urmă, ele au devenit mai apreciate în ultimii 30 de ani. În București, poate fi vizitată o expoziție cu sute de jocuri românești de colecție, unele mai vechi de 100 de ani.
Cătălin Frăsinescu, ghidul expoziției: "Din 1900, e cel mai vechi joc din expoziția asta. E un joc cu bile, învârteai titirezul și săreau bilele în toate găurile. Aici avem un joc, lumini pe harta din anii 1970. Avem harta de joc aici, care se compune din harta Rebublicii Socialiste România, evident, vorbim de anii 70. Jucătorul trebuia să atingă cu o baghetă locul, trebuie să fie și niște fișe care se extrageau și se puneau anumite întrebări și în funcție de atingerea acestor găurele. Și unde se aprinde luminița răspunsul era corect sau incorect".
Jocurile clasice precum Monopoly ori Catan rămân în topul preferințelor.