8 Martie, Ziua Internaţională a Femeii. Ce semnificație are Ziua Femeii și ce flori se oferă

8 martie ziua femeii
Shutterstock

Ziua Femeii, marcată în toată lumea pe 8 martie, serbează curajul și puterea celor care au jucat un rol extraordinar în societate, dar le celebrează și pe femeile din viața fiecăruia dintre noi, de la iubite, la mame, colege și prietene.

Sumar:

► Cum a apărut Ziua Internațională a Femeii

► Ziua Internațională a Femeii și feminismul

► Ziua Mamei sau Ziua Femeii?

Citește și
cadouri
Idei de cadouri pentru 8 martie. Târg de produse ”handmade” la Iași: bijuterii, poșete, accesorii sau tablouri

► Tradiții și obiceiuri de 8 Martie în România și în lume

► Ce flori se oferă de 8 Martie

Mesaje de 8 Martie pentru femeile din viața noastră

Ziua Internaţională a Femeii a apărut pe fondul mişcărilor sociale legate de muncă de la începutul secolului XX, în America de Nord şi în Europa.

Cum a apărut Ziua Internațională a Femeii

Prima zi naţională a femeii a fost marcată în Statele Unite, la 28 februarie 1909. Partidul Socialist a desemnat această zi în amintirea grevei din 1908 a muncitorilor din industria textilă din New York, în care femeile au protestat față de condiţiile lor de muncă.

În anul 1910, Internaţionala Socialistă reunită la Copenhaga a hotărât instituirea unei zile dedicate femeii, fără a stabili însă o dată anume, ziua de 8 martie fiind aleasă abia în 1913

Ca urmare a iniţiativei de la Copenhaga, în 19 martie 1911, Ziua internaţională a femeii a fost marcată pentru prima dată în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia. La manifestaţiile organizate cu acel prilej, s-au cerut pentru femei dreptul la locul de muncă, dreptul la formarea profesională, să se pună capăt discriminării la locul de muncă. În plus, s-au cerut dreptul de vot şi dreptul de a ocupa o funcţie publică.

Cu prilejul Anului Internaţional al Femeii, în 1975, Organizaţia Naţiunilor Unite a sărbătorit pentru prima dată Ziua internaţională a femeii la 8 martie.

Punctul de plecare pentru o strategie pe termen lung privind drepturile femeii şi pentru ca fiecare femeie să îşi atingă adevăratul potenţial îl constituie Declaraţia de la Beijing şi Platforma de acţiune, o foaie de parcurs istoric, semnată de 189 de state, în cadrul Conferinţei mondiale a ONU privind femeile, organizată la Beijing în septembrie 1995.

În România, la 7 martie 2016, a intrat în vigoare Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie - Ziua femeii şi 19 noiembrie - Ziua bărbatului.

Ziua Internațională a Femeii și feminismul

8 martie ziua femeii

Astăzi, la nivel personal, 8 martie este ziua în care sunt sărbătorite femeile importante din viața fiecăruia, dar la nivel global, Ziua Internațională a Femeii este o oportunitate de a vorbi despre lupta pentru egalitatea între sexe și împotriva discriminării femeilor.

În plus, Ziua Internațională a Femeii este o ocazie de a recunoaște impactul pe care femeile l-au avut în lumea noastră. Din activiste și lideri până la mame și prietene, femeile au contribuit la construirea societății noastre și la îmbunătățirea vieții tuturor.

În această zi, în care sunt celebrate progresele făcute în direcția egalității de gen, avem ocazia să vorbim și despre feminism și rostul acestuia în societatea modernă. Mai ales că, deși suntem în secolul XIX și societatea e evoluat, încă sunt multe părți ale lumii în care femeile sunt încă discriminate în ceea ce privește salariile, accesul la educație și la oportunități de carieră, precum și în ceea ce privește violența și abuzul sexual, potrivit site-ului International Women's Day.

Ziua Mamei sau Ziua Femeii? 

8 martie ziua femeii

În România 8 Martie, este cunoscută ca fiind și Ziua Mamei și Ziua Femeii. Ceea ce puțini români știu, însă, este că avem în decursul anului și o Zi a Mamei, diferită de 8 Martie.

Ziua Mamei și Ziua Tatălui au fost legiferate ca sărbători în România începând cu anul 2010.

Legea cu privire la aceste două sărbători a fost aprobată de Senatul României în luna iunie 2009 la o inițiativă a Alianței Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA) și a unui grup de parlamentari români, printre care Ludovic Orban, Mircia Giurgiu și Liana Dumitrescu.

Pe 29 septembrie 2009, legea a fost dezbătută și aprobată în Camera Deputaților iar astfel, în mai 2010, a fost sărbătorită oficial pentru prima dată în România. De atunci, Ziua Mamei se sărbătorește în România în prima duminică a lunii mai. Astfel, în 2023, Ziua Mamei se sărbătorește pe 6 mai.

Tradiții și obiceiuri de 8 Martie în România și în lume

8 martie ziua femeii

În România, de 8 Martie, bărbații oferă flori și cadouri femeilor din viața lor. Fie că vorbim de iubite, colege, colaboratoare sau alte relații, reprezentantele sexului frumos primesc în această zi daruri din partea bărbaților.

Totuși, simbolurile zilei de 8 Martie sunt fără doar și poate florile. De la un buchet de ghiocei, la lalele sau aranjamente elaborate cu trandafiri sau alte flori din florării, orice este potrivit pentru această zi în care sunt sărbătorite femeile.

Se obișnuiește ca florile să fie însoțite de un mesaj de 8 martie sau o urare de primăvară.

O altă tradiție românească legată de Ziua Internațională a Femeii și de data de 8 martie se referă la mărțișoarele primite în dar pe 1 Martie, ca simboluri a venirii primăverii. Se spune în popor că este bine ca mărțișoarele să fie purtate în piept de doamne și domnișoare până pe data de 8 Martie. După această zi, ele pot fi prinse de crenguța unui copac înflorit.

Ziua Femeii este sărbătorită pe 8 martie și în alte țări de pe glob și în fiecare loc sunt diferite tradiții și obiceiuri specifice. De exemplu, în Italia, Albania și Rusia, bărbații le oferă femeilor în această zi mimoze galbene. În alte țări precum Portugalia, Spania și altele, pe 8 martie seara, femeile ies în oraș alături de prietenele lor, fără bărbați.

Ce flori se oferă de 8 Martie

8 martie ziua femeii

Fiind o sărbătoare asociată cu începutul primăverii, de Ziua Femeii se oferă în special flori specifice acestui anotimp.

În România, tradițional, la 8 Martie se oferă flori cadou femeilor. Cele mai populare flori oferite de Ziua Femeii sunt ghioceii, lalelele, narcisele sau freziile.

Lalelele sunt asociate cu primăvara și reprezintă dragostea sinceră. Narcisele sunt flori care simbolizează în general primăvara, reînnoirea, optimismul și bucuria. Ele sunt asociate cu începutul noului anotimp și cu renunțarea la vechiul. În plus, narcisele sunt adesea asociate cu sentimentul de respect și recunoștință.

Pe de altă parte, freziile sunt flori care simbolizează în general pasiunea, entuziasmul, bucuria și optimismul.

În această zi este bine primit și un buchet de ghiocei. Aceste flori de primăvară care simbolizează regenerarea, speranța și optimismul. Ghioceii sunt asociați cu începuturile, schimbările și reînnoirea și sunt considerați flori norocoase, fiind oferiți ca un cadou special și ca un semn de încurajare pentru a-ți urmări visele și aspirațiile, potrivit florăriilor Magnolia.

Mesaje de 8 Martie pentru femeile din viața noastră

Dacă sunteţi în pană de idei pentru mesaje de 8 Martie, iată câteva sugestii:

„Sper ca odată cu venirea primăverii să îţi aduc zâmbetul pe buze, măcar aşa de 8 martie!”

”Sunt cel mai fericit bărbat, am trecut împreună prin bune şi rele, nu trebuie să-ţi dau mesaje pompoase de 8 Martie pentru că toată lumea ştie că tu eşti minunea vieţii mele. La mulţi ani!”

„La multi ani! și vă doresc să aveți în suflete minunatele culori ale primăverii de care sa vă bucurați!”

„De 8 Martie, gânduri curate împletite din iubire, alături de un sincer „La multi ani!”

„Poate că pentru lume tu eşti numai o persoană, dar pentru anumite persoane tu eşti întreaga lume! La mulţi ani!”

„Din suflet îţi dăruiesc, ca în fiecare an, firavul mărţişor şi odată cu el toată dragostea ce ţi-o port. Te iubesc! La mulţi ani!”

” Îţi mulţumesc că m-ai iubit şi m-ai învăţat să iubesc şi pe ceilalţi, dar mai ales pe tine. La multi ani, mami!”

„La mulţi ani pentru o femeie de nota 10! Să nu te schimbi niciodată!”

Citește și...
Se fac pregătiri intense pentru 8 martie în mallurile din țară. Domnii cumpără de la buchete de flori la bijuterii
Se fac pregătiri intense pentru 8 martie în mallurile din țară. Domnii cumpără de la buchete de flori la bijuterii

Cu buchete de flori dulciuri rafinate parfumuri sau bijuterii cu diamante domnii care vor să-și suprindă plăcut iubita sau soția s-au pregătit din timp pentru 8 Martie.  

Idei de cadouri pentru 8 martie. Târg de produse ”handmade” la Iași: bijuterii, poșete, accesorii sau tablouri
Idei de cadouri pentru 8 martie. Târg de produse ”handmade” la Iași: bijuterii, poșete, accesorii sau tablouri

Dacă ați intrat în pană de idei, iar ziua de 8 martie bate la ușă, iată o idee. La Iași s-a deschis un târg de produse "handmade", unde puteți găsi de la bijuterii și poșete până la accesorii sau tablouri, toate create de artiști locali.  

Românii vor cheltui peste 32 milioane de euro doar pentru florile de Mărțișor și de 8 Martie
Românii vor cheltui peste 32 milioane de euro doar pentru florile de Mărțișor și de 8 Martie

Tone de flori au plecat din serele din România pentru Mărțișor. Începe luna în care femeile primesc cele mai multe flori, iar trandafirii sunt pe primul loc în preferințe.

Recomandări
Caracatița de la Aeroportul Henri Coandă. Mita uriașă care ar fi fost cerută pentru prelungirea contractelor de închiriere
Caracatița de la Aeroportul Henri Coandă. Mita uriașă care ar fi fost cerută pentru prelungirea contractelor de închiriere

22 de milioane de euro, aceasta este mita uriașă care ar fi fost cerută pentru prelungirea contractelor de închiriere a spațiilor comerciale din Aeroportul Otopeni.

Ministerul Justiției revine: În doar câteva ore, pragul pentru abuzul în serviciu a scăzut de la 250.000 la 9.000 de lei
Ministerul Justiției revine: În doar câteva ore, pragul pentru abuzul în serviciu a scăzut de la 250.000 la 9.000 de lei

Ministerul Justiţiei a anunţat că va susţine adoptarea de către Camera Deputaţilor a unui prag de 9.000 de lei.

ANAF: Persoanele fizice care fac comerț online, dar nu sunt înregistrate fiscal, vor fi controlate în următoarea perioadă
ANAF: Persoanele fizice care fac comerț online, dar nu sunt înregistrate fiscal, vor fi controlate în următoarea perioadă

Persoanele fizice care fac comerț online pe diferite platforme de anunțuri inclusiv pe rețele de socializare, dar nu sunt înregistrate fiscal vor fi controlate în următoarea perioadă.