8 Martie, Ziua Internaţională a Femeii 2024. Cum sărbătorim în acest an, ce semnificație are Ziua Femeii și ce flori se oferă
Ziua Femeii, marcată în toată lumea pe 8 martie, serbează curajul și puterea celor care au jucat un rol extraordinar în societate, dar le celebrează și pe femeile din viața fiecăruia dintre noi, de la iubite, la mame, colege și prietene.
Sumar:
► Cum a apărut Ziua Internațională a Femeii
► Ziua Internațională a Femeii și feminismul
► Tradiții și obiceiuri de 8 Martie în România și în lume
► Ce flori se oferă de 8 Martie
►Mesaje de 8 Martie pentru femeile din viața noastră
Ziua Internaţională a Femeii a apărut pe fondul mişcărilor sociale legate de muncă de la începutul secolului XX, în America de Nord şi în Europa.
Ziua Internațională a Femeii în 2024
În 2024, tema campaniei "Inspiră Incluziunea" subliniază importanța diversității și întărirea rolului femeii în toate aspectele societății.
Tema campaniei de anul acesta evidențiază rolul crucial al incluziunii în realizarea egalității de gen. Aceasta reprezintă un apel la acțiune pentru a dărâma barierele, a provoca stereotipurile și a crea medii în care toate femeile sunt puse în valoare și respectate. "Inspiră Incluziunea" încurajează pe fiecare să recunoască perspectivele unice și contribuțiile femeilor din toate mediile, inclusiv ale celor din comunitățile marginalizate, se arată pe site-ul International Women's Day.
Toate femeile care doresc să se alăture mișcării de anul acesta, sunt îndemnate să își facă un selfie în care țin palmele în formă de inimă și să îl posteze pe rețelele de socializare alături de mesajul #InspireInclusion.
Cum a apărut Ziua Internațională a Femeii
Prima zi naţională a femeii a fost marcată în Statele Unite, la 28 februarie 1909. Partidul Socialist a desemnat această zi în amintirea grevei din 1908 a muncitorilor din industria textilă din New York, în care femeile au protestat față de condiţiile lor de muncă.
În anul 1910, Internaţionala Socialistă reunită la Copenhaga a hotărât instituirea unei zile dedicate femeii, fără a stabili însă o dată anume, ziua de 8 martie fiind aleasă abia în 1913
Ca urmare a iniţiativei de la Copenhaga, în 19 martie 1911, Ziua internaţională a femeii a fost marcată pentru prima dată în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia. La manifestaţiile organizate cu acel prilej, s-au cerut pentru femei dreptul la locul de muncă, dreptul la formarea profesională, să se pună capăt discriminării la locul de muncă. În plus, s-au cerut dreptul de vot şi dreptul de a ocupa o funcţie publică.
Cu prilejul Anului Internaţional al Femeii, în 1975, Organizaţia Naţiunilor Unite a sărbătorit pentru prima dată Ziua internaţională a femeii la 8 martie.
Punctul de plecare pentru o strategie pe termen lung privind drepturile femeii şi pentru ca fiecare femeie să îşi atingă adevăratul potenţial îl constituie Declaraţia de la Beijing şi Platforma de acţiune, o foaie de parcurs istoric, semnată de 189 de state, în cadrul Conferinţei mondiale a ONU privind femeile, organizată la Beijing în septembrie 1995.
În România, la 7 martie 2016, a intrat în vigoare Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie - Ziua femeii şi 19 noiembrie - Ziua bărbatului.
Ziua Internațională a Femeii și feminismul
Astăzi, la nivel personal, 8 martie este ziua în care sunt sărbătorite femeile importante din viața fiecăruia, dar la nivel global, Ziua Internațională a Femeii este o oportunitate de a vorbi despre lupta pentru egalitatea între sexe și împotriva discriminării femeilor.
În plus, Ziua Internațională a Femeii este o ocazie de a recunoaște impactul pe care femeile l-au avut în lumea noastră. Din activiste și lideri până la mame și prietene, femeile au contribuit la construirea societății noastre și la îmbunătățirea vieții tuturor.
În această zi, în care sunt celebrate progresele făcute în direcția egalității de gen, avem ocazia să vorbim și despre feminism și rostul acestuia în societatea modernă. Mai ales că, deși suntem în secolul XIX și societatea e evoluat, încă sunt multe părți ale lumii în care femeile sunt încă discriminate în ceea ce privește salariile, accesul la educație și la oportunități de carieră, precum și în ceea ce privește violența și abuzul sexual, potrivit site-ului International Women's Day.
Ziua Mamei sau Ziua Femeii?
În România 8 Martie, este cunoscută ca fiind și Ziua Mamei și Ziua Femeii. Ceea ce puțini români știu, însă, este că avem în decursul anului și o Zi a Mamei, diferită de 8 Martie.
Ziua Mamei și Ziua Tatălui au fost legiferate ca sărbători în România începând cu anul 2010.
Legea cu privire la aceste două sărbători a fost aprobată de Senatul României în luna iunie 2009 la o inițiativă a Alianței Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA) și a unui grup de parlamentari români, printre care Ludovic Orban, Mircia Giurgiu și Liana Dumitrescu.
Pe 29 septembrie 2009, legea a fost dezbătută și aprobată în Camera Deputaților iar astfel, în mai 2010, a fost sărbătorită oficial pentru prima dată în România. De atunci, Ziua Mamei se sărbătorește în România în prima duminică a lunii mai. Astfel, în 2023, Ziua Mamei se sărbătorește pe 6 mai.
Tradiții și obiceiuri de 8 Martie în România și în lume
În România, de 8 Martie, bărbații oferă flori și cadouri femeilor din viața lor. Fie că vorbim de iubite, colege, colaboratoare sau alte relații, reprezentantele sexului frumos primesc în această zi daruri din partea bărbaților.
Totuși, simbolurile zilei de 8 Martie sunt fără doar și poate florile. De la un buchet de ghiocei, la lalele sau aranjamente elaborate cu trandafiri sau alte flori din florării, orice este potrivit pentru această zi în care sunt sărbătorite femeile.
Se obișnuiește ca florile să fie însoțite de un mesaj de 8 martie sau o urare de primăvară.
O altă tradiție românească legată de Ziua Internațională a Femeii și de data de 8 martie se referă la mărțișoarele primite în dar pe 1 Martie, ca simboluri a venirii primăverii. Se spune în popor că este bine ca mărțișoarele să fie purtate în piept de doamne și domnișoare până pe data de 8 Martie. După această zi, ele pot fi prinse de crenguța unui copac înflorit.
Ziua Femeii este sărbătorită pe 8 martie și în alte țări de pe glob și în fiecare loc sunt diferite tradiții și obiceiuri specifice. De exemplu, în Italia, Albania și Rusia, bărbații le oferă femeilor în această zi mimoze galbene. În alte țări precum Portugalia, Spania și altele, pe 8 martie seara, femeile ies în oraș alături de prietenele lor, fără bărbați.
Ce flori se oferă de 8 Martie
Fiind o sărbătoare asociată cu începutul primăverii, de Ziua Femeii se oferă în special flori specifice acestui anotimp.
În România, tradițional, la 8 Martie se oferă flori cadou femeilor. Cele mai populare flori oferite de Ziua Femeii sunt ghioceii, lalelele, narcisele sau freziile.
Lalelele sunt asociate cu primăvara și reprezintă dragostea sinceră. Narcisele sunt flori care simbolizează în general primăvara, reînnoirea, optimismul și bucuria. Ele sunt asociate cu începutul noului anotimp și cu renunțarea la vechiul. În plus, narcisele sunt adesea asociate cu sentimentul de respect și recunoștință.
Pe de altă parte, freziile sunt flori care simbolizează în general pasiunea, entuziasmul, bucuria și optimismul.
În această zi este bine primit și un buchet de ghiocei. Aceste flori de primăvară care simbolizează regenerarea, speranța și optimismul. Ghioceii sunt asociați cu începuturile, schimbările și reînnoirea și sunt considerați flori norocoase, fiind oferiți ca un cadou special și ca un semn de încurajare pentru a-ți urmări visele și aspirațiile, potrivit florăriilor Magnolia.
Mesaje de 8 Martie pentru femeile din viața noastră
Dacă sunteţi în pană de idei pentru mesaje de 8 Martie, iată câteva sugestii:
„Sper ca odată cu venirea primăverii să îţi aduc zâmbetul pe buze, măcar aşa de 8 martie!”
”Sunt cel mai fericit bărbat, am trecut împreună prin bune şi rele, nu trebuie să-ţi dau mesaje pompoase de 8 Martie pentru că toată lumea ştie că tu eşti minunea vieţii mele. La mulţi ani!”
„La multi ani! și vă doresc să aveți în suflete minunatele culori ale primăverii de care sa vă bucurați!”
„De 8 Martie, gânduri curate împletite din iubire, alături de un sincer „La multi ani!”
„Poate că pentru lume tu eşti numai o persoană, dar pentru anumite persoane tu eşti întreaga lume! La mulţi ani!”
„Din suflet îţi dăruiesc, ca în fiecare an, firavul mărţişor şi odată cu el toată dragostea ce ţi-o port. Te iubesc! La mulţi ani!”
” Îţi mulţumesc că m-ai iubit şi m-ai învăţat să iubesc şi pe ceilalţi, dar mai ales pe tine. La multi ani, mami!”
„La mulţi ani pentru o femeie de nota 10! Să nu te schimbi niciodată!”
Sursa: StirilePROTV
Etichete: femeie, flori, primavara, 8 martie, myimpact,
Dată publicare:
07-03-2024 17:48