50 de ani de la prima cursă Concorde. Evenimentul, marcat printr-o expoziție inedită

Dată publicare: 19-08-2019 08:05
Dată actualizare: 19-08-2019 13:17


S-a împlinit o jumătate de secol de când faimosul supersonic de pasageri Concorde a avut prima cursă.

Unul dintre cei mai pasionați fani ai acestui avion legendar a avut privilegiul să zboare de mai multe ori cu Concorde, de câteva ori chiar în cabina piloților.

Iar acesată pasiune s-a transformat într-o colecție unică denumită "Mai repede ca glonţul - Povestea Concorde", expusă acum, pentru prima dată pentru publicul larg, la un muzeu din Anglia.

Privilegiu de neînchipuit pentru cei mai mulţi pasageri, cockpitul faimosului supersonic Concorde i-a devenit cât se poate de familiar lui Brian Asquith, după ce s-a împrietenit cu un pilot.

De şase ori s-a aflat Brian, acum în vârstă de 85 de ani, la bordul unei aeronave Concorde, şi de câteva ori a călătorit chiar în cabina piloţilor, în virtutea acestei prietenii. A primit "botezul" acum 30 de ani, la cea de a 20-a aniversare a primului zbor Concorde.

Brian Asquith, fost pasager: "La câteva săptămâni după ce îl întâlnisem prima oară, căpitanul Chemel m-a sunat într-o seară și mi-a spus: Va fi cea de a 20-a aniversare a zborului spre Toulouse. Nu vrei să zbori și tu?"

L-a început l-a refuzat, dar tentația era prea mare. După o lungă discuție a acceptat oferta.

Brian Asquith: "Mi-a spus: Bine, o să discut cu organizatorii să văd dacă nu te pot lua că inginerul meu de bord."

Şi chiar aşa s-a întâmplat! Deşi Brian nu avea aproape niciun pic de experienţă în acest domeniu își aminteşte că a trăit senzaţii de neuitat.

Brian Asquith: "Căpitanul Chemel stând în fața mea și strigând: "Brian, uite la asta, uite la asta! Mi-amintesc cum se vedeau luminile Londrei, kilometri după kilometri."

Brian Asquith a zburat de câteva ori cu Concorde şi împreună cu soţia lui, Anne, inclusiv pentru un voiaj în Islanda, cu prilejul celei de a 25-a aniversări a nunţii lor.

S-a aşezat din nou pe locul lui de atunci la bordul avionului Concorde aflat la muzeul Brooklands din Weybridge, Surrey.

John Carter, muzeograf: "A fost cel mai rapid și cel mai de succes avion de pasageri construit vreodată. A transportat pasageri peste Atlantic în trei ore și jumătate, adică jumătate din timpul unui avion convențional. Acesta a fost principalul atu. Dar și serviciile de la bord, excelența bucătăriei, au făcut din Concorde un avion foarte, foarte special."

Tot ce ţine de Concorde şi istoria acestui supersonic a devenit pasiunea vieţii, pentru Brian Asquith. Aşa a adunat, începând din 1968, acesata colecţie.

Include meniuri din timpul zborurilor, cărţi de îmbarcare, certificate de zbor, emisiuni filatelice. Se mândreşte şi cu o carte poştală semnată de 20 de piloţi Concorde.

Brian Asquith: "Pe 12 ianuarie 1972 prințul Philip a zburat cu un Concorde și a preluat controlul manșei o parte a zborului, inclusiv la o viteză de două ori mai mare ca a sunetului. Am de asemenea în colecția mea o scrisoare, cu scrisul său, în care dă detalii despre acest zbor."

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!   


VIDEO PROTVPLUS.RO