100 de tablouri pentru a spune „Nu” agresiunii, o expoziție de impact a elevilor ieșeni. „Am vrut să o fac”
De Ziua Internațională împotriva Violenței în Școli, zeci de elevi din Iași au creat 100 de tablouri cu poveste. Tinerii au arătat că arta poate transforma durerea în vindecare.
Au vrut, astfel, să le dea curaj colegilor să ceară ajutor în cazul unei agresiuni, cum ar fi bullying-ul sau cyberbullying-ul. Creațiile elevilor de la Colegiul de Arte din Iași au fost expuse într-un centru comercial din oraș.
Fiecare tablou spune câte o poveste. De exemplu, Teodora, elevă în clasa a 9-a, a vorbit despre empatie.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Teodora Ardelean, elevă: „Am vrut să fac, aici, o trecere de la rău la bine, îi ajutam atât pe cei agresați, cât și pe agresori, pentru că și agresorii au fost, la rândul lor, agresați.”
Iar lucrarea Smarandei aduce în prim plan importanța prietenilor, care trebuie să facă scut în jurul victimelor.
Smaranda Frunză, elevă: „El este un copil mai special... toți sunt la fel, iar el este mai diferit. Și o fată care a văzut că el este dat afară din grup s-a gândit: mai bine îl ajut, fiindcă nu e bine să înjosești alți copii. Toți suntem speciali, suntem diferiți și e bine să ne acceptăm.”
100 de tablouri fac parte din expoziția denumită „Impact”. Tinerii au vrut să le dea curaj victimelor să spună nu agresiunilor.
Carmen Răileanu, director adjunct al Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” Iași: „Au ilustrat, ca un semnal de alarmă, ceea ce vedeau la ceilalți copii, și dorința lor este de a arăta că trebuie să fim uniți, trebuie să fie uniți și să nu permită nimănui să jignească pe nimeni.”
În școlile din România, numai anul trecut, au fost înregistrate peste 5.000 de cazuri de violență. Iar în primele 9 luni ale acestui an, s-au înregistrat peste 200.000 de apeluri la 119, numărul de urgență destinat copiilor, potrivit datelor oficiale.
Ramona Nechifor, Biroul de Analiză și Prevenirea Criminalității, IPJ Iași: „De la vârsta de 14 ani, minorul răspunde penal și contravențional. Le explicăm ce înseamnă această răspundere, și contravențională, și penală, și, mai mult decât atât, ce implică un dosar penal în viața unui tânăr.”
Organizatorii evenimentului spun că, în ultimii 4 ani, au consiliat peste 20.000 de elevi și studenți, dar și mai bine de 2.000 de profesori, pentru a recunoaște și preveni agresiunile din școli, inclusiv bullying-ul și cyberbullying-ul.
Roxana Oana Rotaru, organizator eveniment: „Este nevoie de ajutorul nostru, al adulților, să fim alături de copiii noștri, să le cunoaștem cercul de prieteni, care le sunt preocupările.”
Expoziția rămâne deschisă până la începutul săptămânii viitoare.