De ce e laptele alb?
Raspunsul nu o sa-l vedeti decat la microscop! Si nu are legatura cu calciul, asa cum poate ati crede, ci cu chibriturile, nasturii si... avioanele!
Laptele isi datoreaza culoarea alba unei proteine numita cazeina. Vazuta la microscop, cazeina e formata din molecule care arata cam ca niste bile cu diametrul de un milimetru. Cand lumina cade pe aceste „bile”, ele o reflecta uniform, adica reflecta toate culorile in acelasi timp, ceea ce face ca ochii nostri sa perceapa laptele ca fiind alb. Din acelasi motiv, laptele degresat pare uneori sa aiba o tenta albastruie: „bilele” de cazeina au mai putina grasime (sau deloc) si reflecta mai mult culoarea albastra.
Pe langa ca da culoarea specifica laptelui, cazeina este una dintre cele mai interesante si mai folositoare substante. De pilda, ea ii ajuta pe bebelusi sa adoarma: recent, pediatrii americani au descoperit ca, datorita unor componenti ai cazeinei, laptele actioneaza ca un sedativ natural asupra copiilor mici, facandu-i sa relaxeze si sa faca „nani” chiar mai eficient decat leganatul in brate. Tot cazeina din lapte ajuta si in tratamentele de remineralizare a dintilor, ajutand la refacerea smaltului acestora – asa ca, daca aveti multe carii, beti lapte!
Cazeina e folosita insa si in industrie: cu ajutorul ei se fabrica chibriturile pe care le folosim zi de zi, iar pana de curand, din cazeina intarita se faceau nasturi si bile de biliard. Cea mai interesanta utilizare este insa cea in industria aeronautica: pana in anii ’50, multe modele de avioane aveau partile componente lipite cu cazeina obtinuta din lapte degresat. Faimosul Mosquito folosit de aviatia britanica in Al Doilea Razboi Mondial e cel mai celebru exemplu de avion fabricat cu cazeina din lapte.
Culoarea laptelui nu are in schimb legatura cu culoarea vacutei de la care a fost muls, cu o singura exceptie: vacutele galben-maronii de pe insula britanica Guernsey dau un lapte cu o nuanta aurie, aproapiata de culoarea lor. E insa doar o concidenta, culoarea fiind data de fapt de caroten, substanta care da si culoarea morcovilor. Iar daca va intrebati de ce laptele nu e verde, ca iarba pe care o mananca vacutele, raspunsul este ca organismul simpaticelor animale nu asimileaza si clorofila care da culoarea verde a ierbii. Asa ca nu va faceti griji: laptele a fost, este si va ramane alb, cel putin atata timp cat nu uitati cutia pe masa peste noapte!