Tabloul cu proprietar necunoscut. A fost furat de nazişti, dar nimeni nu ştie de unde
Un tablou de valoare furat din Franța în timpul ocupației naziste este expus pentru găsirea proprietarilor. Pânza de Nicolas Rousseau trebuie restituită acestora, conform dorinței fiului ofițerului nazist care și-a însușit-o timp de 76 de ani.
Tabloul se află de zece zile la Centrul Mondial al Păcii de la Verdun, instituție vizitată anual de aproximativ 60.000 de persoane. Pânza care își caută proprietarii de drept este agățată în holul centrului, potrivit AFP și news.ro.
Pânza reprezintă un personaj aşezat pe malul unui râu încadrat de arbori înalţi, un sat îndepărtat sub cerul cu nori.
Sub tabloul expus se află următorul mesaj: „Dacă recunoaşteţi peisajul sau aveţi orice fel de informaţie despre acest tablou, vă mulţumim dacă le semnalaţi".
Directorul Centrului, Philippe Hansch a făcut publică intenția de găsire a deținătorilor inițiali ai tabloului, în media și pe contul său de Facebook. La începutul lunii, el a fost la Berlin pentru a-l prelua
„Vrem să fie accesibil vizitatorilor la intrare şi gratuit" a spus Philippe Hansch, care a mers la începutul lunii august la Berlin pentru a căuta pânza.
Tabloul a fost pictat în secolul XIX, și are "o valoare istorică inestimabilă", a subliniat Hansch, dar are o valoare de piață între 3.000 și 5.000 de euro.
Fiul subofițerului care și l-a însușit a vrut să facă dreptate, după un accident
În primăvara anului 1944, Alfred Forner, subofiţer al Luftwaffe (aviaţia militară), staţionat în Franţa, undeva între Normandia şi Saint-Omer (Pas-de-Calais), a primit misiunea de a aduce tabloul la Berlin într-o permisie.
În Berlin, la adresa indicată pentru predare, clădirea era în ruină, cel mai probabil din cauza unui bombardament.
„Într-o manieră pragmatică, se întoarce la el acasă cu tabloul şi pleacă pe front", a explicat directorul centrului.
Subofițerul Luftwaffe a murit pe front câteva luni mai târziu, în vara anului 1944.
Timp de 75 de ani, tabloul a rămas în casa familiei subofițerului nazist, până ce fiul militarului s-a hotărât să îl restituie.
În ianuarie 2019, Peter Forner a contactat Ambasada Franţei la Berlin în încercarea de a găsi proprietarii tablului.
„Peter Forner a avut un accident acum patru sau cinci ani şi a rămas în spital mai mult timp. El a făcut o listă cu ultimele lucruri de îndeplinit şi restituirea tabloului era primul", a spus Julien Acquatella de la Comisia pentru despăgubirea victimelor jafurilor (CIVS) de la Berlin.
„A fost un gest curajos şi un act normal pentru el: acest tablou nu aparţinea familiei sale. Era ceva care îi măcina conştiinţa", a adăugat reprezentantul comisiei.