Suntem ultimii în UE la cumpăratul cărților, dar printre primii la abandon școlar. Ce măsuri iau politicienii


Ultimul update: Vineri 30 Noiembrie 2018 20:14
Data publicarii: Vineri 30 Noiembrie 2018 18:43
Categorie: Cultura

Anul 2019 va fi Anul Cărţii în România. Aşa au decis parlamentarii care îşi doresc ca românii să citească mai mult. Suntem ultimii în Uniunea Europeană la cumpăratul cărţilor, dar printre primii la analfabetism funcţional şi abandon şcolar.

Prin lege, vor fi organizate evenimente menite să-i apropie pe oameni de literatură, iar elevii se vor putea întâlni cu unii dintre scriitorii preferaţi.

Cluburile de carte au început să apară în România abia în ultimii ani. Sunt organizate de edituri ori de persoane private şi mai puţin de scoli ori de grădiniţe.

Aşa că parlamentarii au venit cu o lege care să încurajeze cititul. 2019 va fi Anul Cărţii iar copiii din şcoala primară ori gimnaziu ar urma să aibă săptămânal întâlniri cu părinţi, personalităţi publice sau jurnalişti cu care vor citi opere din programa şcolară.

Ovidiu Raeţchi, deputat PNL, iniţiator: "Un proiect menit să crească consumul de carte, vânzarea de carte. O naţiune puternică e una care scrie mult, care citeşte mult, care traduce şi publică mult".

Cele mai recente studii arată că unul din 5 români nu a citit niciodată vreo carte şi doar 2,8% citesc o carte pe lună, dar suntem campioni la analfabetism funcţional, iar la abandonul şcolar suntem pe locul trei în Uniunea Europeană. Ca atare, legea nu ar rezolva problemele decât pe jumătate.

Iren Arsene, director Editura Curtea Veche: "Bibliotecile sunt foarte triste. Rareori primesc bani pentru cărți noi".

Piaţa de carte din România este una dintre cele mai slabe la nivel european. Abia în ultimii ani, românii au început să mai cumpere cărţi, în special pentru copii.

Mihai Mitrică, Asociaţia Editorilor: "România stă atât de prost la acest capitol, încât ar trebui inaugurarea unui secol al cărții".

Legea adoptată face parte dintr-un proiect mai amplu al iniţiatorilor, numit Pactul pentru Carte, care ar trebui să înceapă tot din 2019.

O lansare de carte a adunat sute de donații pentru primul spital de Oncologie Pediatrică din România
Târgul
VIDEO PROTVPLUS.RO