Târgul "Gaudeamus". Autorul celebru ale cărui cărţi se cumpără pe ascuns
Paolo Coelho, cărţile de reţete culinare, dar şi cele de nutriţie, sunt în topul preferinţelor românilor, la capitolul lectură.
Coelho este în continuare, cel mai vândut autor la noi, iar ultima sa carte, "Hippie", a stabilit un nou record: peste 20.000 de exemplare vândute într-o lună de la lansare.
La Gaudeamus, printre volumele tipărite, şi-a făcut loc şi cartea viitorului: vizitatorii pot citi câteva pagini sub formă de holograme.
După o singură zi de Gaudeamus, ultima carte semnată de Paolo Coelho se vinde ca pâinea caldă. Romanul "Hippie" este inspirat din viaţa scriitorului şi atinge subiecte sensibile din viaţa sa, cum ar fi timpul petrecut în închisoare în Brazilia sau prima experienţă sub influenţa drogurilor şi desigur şi o poveste de iubire.
Paolo Coelho a fost publicat pentru prima dată în România în anul 2000, cu romanul Alchimistul. Apoi, cu această carte a intrat în Cartea Recordurilor pentru cel mai tradus volum din toate timpurile. Între timp, lucrările autorului brazilian s-au vândut în România în peste 1 milion şi jumătate de exemplare.
Dar pentru că nu vor să fie asociaţi cu limbajul simplu şi uneori siropos, puţini oameni recunosc că citesc Coelho.
Reporter: "În elita culturală e un pic ruşinos să citeşti Coelho? Adică unii oameni ascund asta?"
Denisa Comănescu , directorul Humanitas Fiction: "Sigur că da, exista snobismul. Am avut surpriza să constat, ducându-mă eu la mai mulţi doctori ca majoritatea să îmi ceară Coelho".
Pe de altă parte, oamenii sunt pasionaţi de bucătărie şi reţete culinare, dar şi de diete. Cea mai vândută carte românească în 2018, la Humanitas, este una despre nutriţie, semnată de medicul Simona Tivadar.
Lucreția Băluță, specialist în educaţia nutriţională: "E normal pentru că au evadat alimentele super procesate şi uitam uneori să mâncăm fructe, zarzavaturi, legume proaspete".
Dacă nu citesc despre mâncare sau iubire, românii sunt pasionaţi de istorie. Neagu Djuvara rămâne unul dintre cei mai vânduţi autori români, atât pe print, cât şi pe audiobook-uri.
Andrei Aivanoaei, director de marketing: "Bărbaţii, prin prisma faptului că conduc foarte mult şi că parcug distanţe foarte mari, sunt clienţii noştri numărul 1.
Cei care vor să ducă lectura la un alt nivel, sunt aşteptaţi să încerce "cartea viitorului", sub forma unei holograme.
Adrian Damian, realizatorul proiectului: "Cum ar fi dacă în loc să deschidem o carte şi să o citim, am fi înconjuraţi de holograme care plutesc în jurul nostru, pe care putem să le apropiem, să le mărim, să relaţionăm cu cuvintele care ne înconjoară sau să alegem cu un simplu click de deget cartea şi să vină spre noi".
Printre noutăţile de la târg se numără şi cartea "România, te iubesc". În ea, corespondenţii emisiunii de la Pro TV vorbesc despre anchetele jurnalistice care au marcat România, cum ar fi "Marea defrişare" sau "Sclavi pe pământul mafiei".
Lansarea va avea loc duminică, de la ora 13, la Romexpo.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!