O operă de artă reprezentând un om în sicriu i-a speriat pe timişoreni

sicriu opera de arta
Tion

Un sicriu a apărut în parcarea Direcţiei de Finanţe Publice Timişoara, în cadrul unui proiect cultural

O lucrare de artă reprezentând un sicriu cu un manechin în el a fost amplasată, luni, în parcarea Direcţiei de Finanţe Publice Timiş, aparţinând unei firme private care a finanţat Instalart, un eveniment de artă care se desfăşoară la Timişoara.

Controversata operă de artă care întruchipează imaginea artistului, într-un sicriu, a fost iniţial expusă într-un spaţiu închis, la Casa Artelor din Timişoara, însă luni a fost mutată, alături de alte creaţii, în parcarea Direcţiei de Finanţe Publice din Timişoara ce aparţine unei firme private care a finanţat evenimentul artistic.

Opera de artă a fost amplasată pe acoperişul de la intrarea în parcarea subterană a Direcţiei de Finanţe Publice din Timişoara.

FOTO: Tion.ro

Citește și
Monna Vanna
Un nud în cărbune ar putea fi schița picturii Mona Lisa
REPORTAJ. Ce nu spune ministrul Sorin Grindeanu despre Autostrada Sibiu – Pitești. Statul român n-a plătit încă nici un leu despăgubiri cetățenilor expropriați: „Ne trombonesc!”

Timişorenii care au trecut pe acolo şi au observat inedita operă de artă s-au oprit pentru a o fotografia şi s-au declarat surprinşi de ceea ce au văzut.

”Sunt consternată. Nu mă aşteptam să văd aşa ceva într-o parcare de lângă centrul oraşului. Nu mi se pare în regulă, chiar dacă de jos nu se vede omul în sicriu. În apropiere sunt şi şcoli. Trec copiii pe aici, ce inţeleg ei?”, declară indignată o timişoreancă oprită să fotografieze sicriul.

”Sunt prost, nu pot să înţeleg arta contemporană. Sunt mii de oameni care trec prin parcarea aceasta şi nici nu vreau să mă gândesc cât de tare s-au speriat”, spune un alt trecător.

Autorul acestei opere de artă este Paul Feier, în vârstă de 23 de ani. El a explicat că lucrarea sa îl reprezintă pe el şi că prin ea a reuşit să îşi îndeplinească o dorinţă din copilărie şi anume să vadă cum ar arăta mort.

Asociaţia Culturală Instalart a lansat proiectul Instalart/ Sculptura/ 000. Inspired by Constructim în contextul în care Timişoara va fi Capitală Culturală Europeană în anul 2021 şi având o serie de parteneri strategici din rândul autorităţilor publice locale.

Aşa cum spunea artistul vizual Marius Leonte, iniţiatorul proiectului, acesta a fost gândit ca un exerciţiu invaziv al artei contemporane în spaţiul public.

Expozitia este produsul unui workshop ce s-a desfăşurat între 25 august şi 10 septembrie în curtea Facultăţii de Arte şi Design a Universităţii de Vest din Timisoara, în cadrul căruia artiştii, şapte tineri doctoranzi, masteranzi sau studenţi ai instituţiei (Eugeniu Ţibuleac, Cătălin Bătrânu, Ilien Duţă şi grupul Baraka - Mihai Toth, Paul Feier, David Iancu, Adi Popa), alături de Leonte, au propus câte un obiect, o instalaţie, un concept, care ar putea să completeze patrimoniul cultural al unei comunităţi.

La finalul expoziţiei, finanţatorul proiectului a pus la dispoziţia artiştilor un spaţiu public în care să îşi expună în continuare creaţiile, care îi aparţine, şi anume parcarea de lângă sediul Direcţiei Finanţelor Publice Timişoara.

Un nor gigantic într-o cuşcă pune în discuţie sistemul. Copacii – tornadă atrag atenţia asupra consumerismului şi propun reciclarea alternativă. Sunt cinci, şi mai înalţi decât un stat de om. Unul din artişti sondează în propria trecere în nefiinţă, şi îşi prezintă… înmormântarea, în sicriu, deasupra intrării în parcarea subterană, alături de o altă lucrare care însumează aproximativ 1.000 de cranii, aranjate într-o caroserie de maşină destructurată. Cine a învins frica de moarte, a învins viaţa. Lângă acestea, lucrarea ”Doi” e un gigant de oţel sudat, lung de 14 metri, completat de două siluete uriaşe.

”Oferta vine în contextul în care Constructim S.A., sponsor principal al proiectului Instalart / Sculptura / 000, înţelege să susţină industriile creative, implicându-se în nenumărate proiecte de design, arhitectură şi artă, de-a lungul timpului”, se arată într-un comunicat de presă, de luni, al organizatorilor evenimentului artistic.

Astfel, pe parcursul lunii octombrie, timişorenii pot admira aceste lucrări în parcarea Finanţelor Publice.

Articol recomandat de sport.ro
Rusia lui Putin, ca URSS! Decizia luată de televiziunea de stat rusă cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris
Rusia lui Putin, ca URSS! Decizia luată de televiziunea de stat rusă cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris
Citește și...
Satul Cucuteni, înfrumusețat de un grup de artiști, care vor să atragă turiști în zonă
Satul Cucuteni, înfrumusețat de un grup de artiști, care vor să atragă turiști în zonă

Satul Cucuteni, din judeţul Iaşi, devine încet, încet un muzeu în aer liber. Un grup de artişti şi copii pictează porţile şi casele cu motive reprezentative ca să atragă atenţia asupra culturi vechi.

Un nud în cărbune ar putea fi schița picturii Mona Lisa
Un nud în cărbune ar putea fi schița picturii Mona Lisa

Un nud în cărbune, care s-a aflat într-o colecţie de artă de mai bine de 150 de ani, ar putea fi o schiţă a "Mona Lisei", de Leonardo da Vinci, potrivit unui expert francez în artă, scrie BBC.

"Copacul de aur" din curtea castelului Teleki. Festival-boutique timp de 3 zile

Bibelou de porţelan uriaş, castel împletit din sârmă şi arbori seculari "transformaţi" în opere de artă. Sunt doar câteva dintre cele 10 lucrări de artă de mari dimensiuni expuse în parcul impresionant al castelului Teleki din Mureş.

Recomandări
Ciolacu anunță că
Ciolacu anunță că "nu se măreşte TVA, nu se măreşte impozitarea". Când vor fi prezentate măsurile fiscale

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat, vineri, că pe 1 septembrie va fi prezentat un plan de reducere a cheltuielilor fiscale care nu va presupune şi mărirea TVA sau creşterea contribuţiilor sociale.

Viktor Orban se implică în problema aderării complete a României la Schengen. Promisiunea făcută de liderul de la Budapesta
Viktor Orban se implică în problema aderării complete a României la Schengen. Promisiunea făcută de liderul de la Budapesta

Tema întrării României în spațiul Schengen, pe cale terestră, a fost reluată, cu prilejul vizitei premierului maghiar, Viktor Orban, în România.

Atmosferă de poveste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Show total pe Sena | GALERIE FOTO
Atmosferă de poveste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Show total pe Sena | GALERIE FOTO

A sosit ziua cea mare. Ziua pentru care Franţa se pregăteşte de ani buni, pentru ca Parisul să găzduiască ceea ce se vrea a fi cea mai grandioasă ceremonie de deschidere a Jocurilor Olimpice.