Un nud în cărbune ar putea fi schița picturii Mona Lisa

×
Codul embed a fost copiat

Un nud în cărbune, care s-a aflat într-o colecţie de artă de mai bine de 150 de ani, ar putea fi o schiţă a "Mona Lisei", de Leonardo da Vinci, potrivit unui expert francez în artă, scrie BBC.

Nudul în cărbune, cunoscut ca Monna Vanna, a fost întâi atribuit atelierului lui Leonardo da Vinci. Însă experţii au descoperit că artistul lucra şi la celebrul tablou în ulei şi la schiţă.

După mai multe teste la Muzeul Luvru din Paris, curatorii cred că schiţa este "cel puţin în parte" a lui Leonardo.

Desenul s-a aflat din 1862 în colecţia de artă renascentistă de la Muzeul Conde din Palatul Chantilly, aflat în nordul Parisului.

Leonardo da Vinci (1452-1519) a fost unui dintre marii pictori ai renascentismului italian, iar "Mona Lisa" pictată în ulei, cunoscută şi ca "Gioconda", rămâne una dintre cele mai recognoscibile opere de artă din lume.

Citește și
Isabella d'Este
Unul din marile mistere ale artei. Portretul "pierdut", atribuit lui Da Vinci, a fost autentificat
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Se crede că a fost o comandă a unui negustor din Florenţa, Francesco del Giocondo, care i-a cerut artistului un portret al soţiei sale, Lisa Gherardini.

Desenul are o calitate în felul în care faţa şi mâinile sunt redate cu „adevărat remarcabil", a spus curatorul Mathieu
Deldicque pentru AFP. "Nu este o copie îngălbenită. Ne uităm la ceva care a fost realizat în paralel cu "Mona Lisa" la sfârşitul vieţii lui Leonardo. Este aproape sigur o lucrare de pregătire a unui tablou în ulei".

Bruno Mottin, expert conservator la Muzeul Luvru, a confirmat datarea din timpul vieţii lui Leonardo, la începutul secolului al 16-lea, şi "era de mare calitate".

Domeniul Chantilly a publicat pe Twitter o fotografie din timpul expertizei. Mottin a punctat faptul că desenul este realizat de o mână dreaptă în partea de sus, aproape de capul portretului, iar Leonardo desena cu stânga. "Trebuie să fim prudenţi", a mai spus el. "Este o muncă care va dura. Este greu de lucrat pe acest desen pentru că este fragil".

Spirit universal, Leonardo da Vinci a fost pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist şi scriitor. Geniul creator şi spiritul lui inventiv şi-au pus amprenta asupra epocii, Leonardo da Vinci fiind considerat arhetipul omului renascentist, cu un spirit animat de o curiozitate nemaiîntâlnită până atunci şi înzestrat cu o imaginaţie fără precedent.

Este considerat unul dintre marii inovatori ai picturii - fiind autorul celebrului portret ”Mona Lisa” şi al frescei ”Cina cea de taină” -, un desenator desăvârşit - ”Omul vitruvian” fiind un model în privinţa studiului proporţiilor - dar şi un inventator de renume, concepând maşini de zburat, un tanc, o maşină de socotit şi o maşină automată de bobinat. A făcut, de asemenea, mari descoperiri în domeniul anatomiei, ingineriei civile, opticii şi hidrodinamicii, care, deşi nu au fost publicate, au fost aplicate ulterior, influenţând în mod categoric progresul ştiinţific.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Comuna Certeze, locul unde Mona Lisa e pictata pe 300 de euro, iar casele au un singur principiu:
Comuna Certeze, locul unde Mona Lisa e pictata pe 300 de euro, iar casele au un singur principiu: "Mai mare ca a vecinului"

Europa i-a primit pe romanii harnici, le-a dat slujbe si i-a obligat sa se adapteze. Printre ei se numara si osenii care au plecat din Satu Mare sa-si faca un rost. Acum au case, masini, haine si obiceiuri ca-n vest.

Unul din marile mistere ale artei. Portretul
Unul din marile mistere ale artei. Portretul "pierdut", atribuit lui Da Vinci, a fost autentificat

Un portret al unei femei de vita nobila cu acelasi zambet ca Mona Lisa a fost autentificat dupa 500 de ani ca fiind realizat de Leonardo da Vinci.

Cercetatorii din Florenta o cauta pe Mona Lisa ... intr-un mormant
Cercetatorii din Florenta o cauta pe Mona Lisa ... intr-un mormant

Oamenii de stiinta din Florenta au deschis un mormant in speranta ca o vor gasi pe cea care a fost modelul lui Leonardo da Vinci pentru celebrul tablou, Mona Lisa.

Un istoric italian spune ca este pe punctul de a rezolva marele mister legat de Mona Lisa
Un istoric italian spune ca este pe punctul de a rezolva marele mister legat de Mona Lisa

Un italian specializat in istoria artelor spune ca a facut un pas important spre a identifica ramasitele femeii despre care se spune ca a fost model pentru Mona Lisa.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.