Muzeul unde vizitatorii pot intra în tablouri celebre. "Avem dreptul să facem asta"
Vă provocăm acum să vă imaginați că vă plimbați pe lângă sau în „Carul cu Boi" al lui Grigorescu. Chiar dacă pare imposibil, poatedeveni realitate cu ajutorul tehnologiei.
În una dintre camerele Vechii Galerii Nationale din Berlin, pe pereti nu exista nicio opera de arta. În schimb, vizitatorii gasesc acolo căsti de realitate virtuală, cu ajutorul cărora pot "vedea" altfel unul dintre tablourile celebre din perioada romantismului.
Ralph Gleis, directorul Vechii Galerii Naţionale din Berlin: "Tabloul lui Caspar David Friedrich, "Călugăr pe malul mării", este ideal pentru un proiect de realitate virtuală. Pe de-o parte este una dintre cele mai importante opere de artă din perioada romantică. Pe de alta, spune o poveste care poate fi uşor transformată într-o experienţă de VR."
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Realizata in secolul al 19-lea, pictura a fost restaurată acum câtiva ani. Cu ajutorul tehnologiei de ultimă generatie, vizitatorii expozitiei au ocazia sa treaca dincolo de rama tabloului si sa ajunga în lumea imaginată de artist.
"Această experienţă are două părţi. În primul rând, poţi să "intri" în pictură, să-l întâlneşti pe călugăr pe malul mării şi te poţi plimba pe plajă. Şi poate o să te gândeşti la aceleaşi lucruri ca şi el”, explică Ralph Gleis.
Si nu este singurul lucru pe care il scoate la iveală tehnologia. "În al doilea rând, poţi explora nivelurile picturii, aduse la lumină în timpul lucrărilor de restaurare. Nu pot fi văzute cu ochiul liber, doar cu ajutorul luminii infraroşii sau al razelor X."
Realizatorii proiectului spun că vor să testeze astfel noi metode prin care pot aduce arta în atentia oamenilor.
Udo Kittelmann, Directorul Galeriilor Naționale din Berlin: "Dacă ar fi fost o fotografie obişnuită, atunci nu ar fi generat nicio reacţie. Dar când ai un tablou celebru, aşa cum e acesta, poţi să-ţi pui deja nişte întrebări. Avem dreptul să facem asta? Are sens să continuăm acest experiment în viitor?"
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: arta, berlin, tablouri, virtual, galerie, VR,
Dată publicare:
22-04-2019 08:26