”Insula Daltoniștilor”, proiectul unui fotograf belgian
Un fotograf din Belgia, pe numele său Sanne De Wilde, a surprins un paradis tropical dintr-o altă perspectivă.
Culorile vii au fost înlocuite de culori atipice, unde vegetația este roz pal, marea este gri, iar localnicii sunt ilustrați în tonuri de alb și negru, notează CNN.
Fotograful belgian a capturat lumea din perspectiva oamenilor daltoniști, tocmai de aceea și-a și numit munca „Insula Daltoniștilor”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sanne De Wilde en Pingelap, het eiland van de kleurenblindheid - https://t.co/WKgVXwZIQD pic.twitter.com/vmwynWPq6R
— Thalmaray Portal (@ThalmarayPortal) August 13, 2017
Alegerea artistulului nu este una întâmplătoare, ci dorește să tragă un semnal de alarmă și să-și determine privitorii să admire lumea din ipostaza unei persone care suferă de daltonism- boală care apare la 1 din 30.000 de persoane, iar din cauza acestei anomalii ochiul nu poate distinge culorile.
Sanne De Wilde delves into the vision of the Micronesian people, many of whom have achromatopsia @cannibaleditors https://t.co/feyn9FpzXz pic.twitter.com/Ox8diLmagD
— Aesthetica Magazine (@AestheticaMag) August 15, 2017
Culoarea este "doar un cuvânt", își intitulează artistul o parte a operei, fascinată fiind de modul în care genetica influențează modul de viață al oamenilor.
Fotografiile au fost realizate în Pingelap și pe o insulă mai mare numită Pohnpei, aflată la aproape 300 de kilometri distanță. Zonele nu au fost alese întâmplător, ci acolo o mare parte din populație suferă de daltonism.
Grație operei sale, artistul vrea să demonstreze faptul că „într-o lume monocromă, culoarea este doar un cuvânt pentru cei care nu o pot vedea” a explicat fotograful.
Unii băștinași i-au mărturisit că "văd" cel mai mult roșu, deci De Wilde a accentuat și a manipulat culoarea prin fotografiere în infraroșu.
Alții i-au spus că verdele este culoarea lor preferată, deși este una dintre cele mai dificile de recunoscut nuanțele. Fotograful crede că acesta este modul în care oamenii din Pingelap transmit dragoste pentru vegetația junglei din jurul lor: văzând lumea diferit.
.@floortjesmit interviewde afgelopen vrijdag fotograaf Sanne de Wilde, die nu internationaal furore maakt. Gesprek: https://t.co/I0dlyNdYib pic.twitter.com/gvdjNujKNx
— Nooit Meer Slapen (@vpronms) August 14, 2017
În plus, artista a mărturist că localnicii, care suferă de daltonism, își duc traiul zilnic foarte greu, întrucât insula este toropită de soare, iar ochii lor sunt sensibili la lumină. Pentru mulți dintre ei „totul arată ca o lume arsă”, a mărturisit cu emoție artista. În plus, din cauza soarelui arzător, localnicilor le este foarte greu să reușească să-și țină ochii deschiși, fiind obiți de lumină.
"Ei nu văd culoarea deloc, de aceea totul le apare în nuanțe de gri - tot ce este între alb și negru. Nu am schimbat culorile”, a mărturisit tânăra, citează CNN.
Fotograful, în vârstă de 29 de ani, a câștigat numerose premii de-a lungul carierei sale. În plus, a mai realizat un studiu despre albinism pe care l-a coroborat cu actual său proiect.