”Insula Daltoniștilor”, proiectul unui fotograf belgian

Ultima actualizare: 28-08-2017 19:39
Sanne De Wilde
Facebook.com

Un fotograf din Belgia, pe numele său Sanne De Wilde, a surprins un paradis tropical dintr-o altă perspectivă.

Culorile vii au fost înlocuite de culori atipice, unde vegetația este roz pal, marea este gri, iar localnicii sunt ilustrați în tonuri de alb și negru, notează CNN.

Fotograful belgian a capturat lumea din perspectiva oamenilor daltoniști, tocmai de aceea și-a și numit munca „Insula Daltoniștilor”.

Alegerea artistulului nu este una întâmplătoare, ci dorește să tragă un semnal de alarmă și să-și determine privitorii să admire lumea din ipostaza unei persone care suferă de daltonism- boală care apare la 1 din 30.000 de persoane, iar din cauza acestei anomalii ochiul nu poate distinge culorile.

Culoarea este "doar un cuvânt", își intitulează artistul o parte a operei, fascinată fiind de modul în care genetica influențează modul de viață al oamenilor.

Fotografiile au fost realizate în Pingelap și pe o insulă mai mare numită Pohnpei, aflată la aproape 300 de kilometri distanță. Zonele nu au fost alese întâmplător, ci acolo o mare parte din populație suferă de daltonism.

Grație operei sale, artistul vrea să demonstreze faptul că „într-o lume monocromă, culoarea este doar un cuvânt pentru cei care nu o pot vedea” a explicat fotograful.

Unii băștinași i-au mărturisit că "văd" cel mai mult roșu, deci De Wilde a accentuat și a manipulat culoarea prin fotografiere în infraroșu.

Alții i-au spus că verdele este culoarea lor preferată, deși este una dintre cele mai dificile de recunoscut nuanțele. Fotograful crede că acesta este modul în care oamenii din Pingelap transmit dragoste pentru vegetația junglei din jurul lor: văzând lumea diferit.

În plus, artista a mărturist că localnicii, care suferă de daltonism, își duc traiul zilnic foarte greu, întrucât insula este toropită de soare, iar ochii lor sunt sensibili la lumină. Pentru mulți dintre ei „totul arată ca o lume arsă”, a mărturisit cu emoție artista. În plus, din cauza soarelui arzător, localnicilor le este foarte greu să reușească să-și țină ochii deschiși, fiind obiți de lumină.

"Ei nu văd culoarea deloc, de aceea totul le apare în nuanțe de gri - tot ce este între alb și negru. Nu am schimbat culorile”, a mărturisit tânăra, citează CNN.

Fotograful, în vârstă de 29 de ani, a câștigat numerose premii de-a lungul carierei sale. În plus, a mai realizat un studiu despre albinism pe care l-a coroborat cu actual său proiect.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO