Disputa in instanta intre un fotograf si aparatorii unei maimute pe drepturile de autor ale unui selfie realizat de primata
Un fotograf britanic se lupta de ani de zile in instanta pentru drepturile de autor asupra unui selfie realizat de un macac negru cu aparatul sau, in timpul unei calatorii in Indonezia.
O instanta din SUA a dezbatut cazul daca o maimuta poate detine sau nu dreptul de autor asupra unui selfie, in timp ce fotograful al carui aparat foto a captat imaginea faimoasa urmareste dezbaterea online, din locuinta sa din Marea Britanie, informeaza The Guardian.
David Slater nu si-a permis un bilet de avion catre San Francisco pentru a participa la sedinta. Nici nu-si permite sa-si inlocuiasca echipamentul foto distrus sau sa-l plateasca pe avocatul care l-a aparat, de cand reprezentantii macacului negru cu creasta l-au dat in judecata, in 2015, si cauta alte modalitati de a obtine venituri.
Povestea selfie-ului cu maimuta a inceput in 2011, cand Slater a calatorit in Sulawesi, Indonezia, si a petrecut cateva zile facand poze unui grup de macaci. Slater a sustinut mult timp ca selfie-ul a fost rezultatul ingeniozitatii sale in convingerea maimutelor sa apese butonul declansatorului in timp ce se uita in lentila, dupa ce s-a luptat sa le faca sa-si tina ochii deschisi.
David Slater: „A fost nevoie de multe cunostinte din partea mea, multa perseverenta si multa munca”.
Fotografiile au devenit populare, iar Slater a spus ca a castigat cateva mii de lire sterline, suficient pentru a acoperi costul calatoriei in Indonezia. Dar imaginile au devenit obiectul unei dispute juridice in 2014, cand Slater a cerut blogului Techdirt si Wikipedia sa nu mai foloseasca imaginile fara permisiunea sa.
Site-urile au refuzat, Wikipedia sustinand ca fotografia era fara drepturi de autor deoarece maimuta a fost creatorul real al ei. Biroul American pentru Drepturile de Autor a decis ulterior ca animalele nu pot sa detina drepturi de autor.
"Fiecare fotograf viseaza la o fotografie ca acesta", a spus Slater despre imaginea primatei care zambeste catre aparatul foto.
"Daca toata lumea mi-ar fi dat o lira pentru fiecare data cand a folosit fotografia, probabil as avea 40 de milioane in buzunar. Incasarile din aceste fotografii ar fi trebuit sa-mi aduca o viata confortabila, insa nu s-a intamplat asa", a adugat Slater.
Viata de freelancer este dificila pentru orice fotograf, insa pentru Slater stabilitatea economica a fost candva foarte aproape.
"Incerc sa devin antrenor de tenis. Ma gandesc sa merg pe jos. Nu fac destui bani pentru a plati impozitul pe venit", a spus Slater.
Fotograful este implicat in ani de dispute juridice referitoare la identitatea posesorului deptului de autor.
In 2015, organizatia Oameni pentru Tratamentul Etic al Animalelor (PETA) au intentat un proces impotriva lui Slater in numele macacului, pe care l-a identificat ca fiind un mascul in varsta de sase ani pe nume Naruto, sustinand ca animalul era proprietarul drepturilor de autor.
Un judecator a luat o decizie impotriva Peta in 2016, spunand ca animalele nu erau acoperite de Legea drepturilor de autor. PETA a facut apel la decizie.
Hey, remember that monkey selfie copyright drama a few years ago? Get this – It's just hit the US appeal courts https://t.co/D067DUl2jb
— The Register (@TheRegister) July 12, 2017
Printre punctele contestate s-au numarat si acela daca PETA are o relatie suficient de stransa cu Naruto pentru a-l reprezenta in instanta, valoarea unei notificari scrise pentru revendicarea drepturilor de autor de catre o comunitate de macaci si daca Naruto este de fapt parte vatamata prin faptul ca nu este recunoscut ca proprietar al drepturilor de autor.
"Nu exista nicio modalitate de a dobandi bani. Nu exista nici o pierdere in ceea ce priveste reputatia. Nici macar nu exista nicio afirmatie potrivit careia de drepturile de autor ar fi putut beneficia intr-o oarecare masura Naruto", a declarat judecatorul N Randy Smith.
La un moment dat, judecatorul Carlos Bea a analizat problema modului in care drepturile de autor sunt transferate catre mostenitorii unui autor.
"In lumea lui Naruto exista legitimitate si ilegitimitate? Copiii lui Naruto sunt copii, asa cum sunt definiti de lege?", a intrebat Bea.
Slater: "Nu-mi permit sa detin o masina. Nu exista echipament foto pe care fiica mea sa-l mosteneasca daca mor maine. Ar trebui sa mosteneasca aceste drepturi de autor, dar sunt lipsite de valoare."
Avocatul lui Slater, care este de asemenea parat in dosar, a ridicat problema daca PETA a identificat maimuta potrivita - lucru pe care Slater il contesta.
"Stiu de fapt ca maimuta din fotografie este o femela si de asemenea si varsta este gresita", a spus el.
"Sunt uluit de sistemul judiciar american. Cu siguranta, conteaza daca maimuta potrivita m-a dat in judecata", a adaugat fotograful.
O consolare pentru Slater este faptul ca fotografia sa a ajutat la salvarea macacilor negri cu creasta de la disparitie.
David Slater: "Aceste animale au fost pe cale de disparitie si datorita unei singure fotografii speram ca vom determina suficient ecoturism in zona pentru a face ca localnicii sa-si dea seama ca exista un motiv bun pentru a mentine aceste maimute in viata."