GAUDEAMUS 2017: Cărțile cele mai căutate la târgul de la Romexpo
A început cel mai mare târg de carte din România, ''Gaudeamus'', şi, deşi suntem pe ultimul loc în Europa la consumul de carte, cititorii fideli au plecat acasă cu braţele pline.
Conform reprezentaţilor editurilor, românii sunt din ce în ce mai interesaţi de lecturi care explică existenţa oamenilor sau de istorie. Şi cărţile pentru copii se vând bine, în încercarea părinţilor de a-i face pe cei mici să citească. Pentru ca acest lucru să se întâmple, adulţii trebuie să dea ei înşişi exemplul cititului, spun psihologii.
Printre vizitatorii târgului Gaudeamus am întâlnit-o pe această doamnă, care s-a pregătit temeinic pentru cumpărături. A venit şi cu un registru al cărţilor pe care le are deja în bibliotecă.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Vizitatoare: "Sunt foarte multe cărţi şi atunci am ajuns să le trecem la q (n.r. în registru), pentru că am depăşit spaţiul. Ideea mi-a venit de câţiva ani. Citesc de mică şi părinţii mei erau aşa."
Iar soţul achită şi cară.
Vizitatoare: "Trolerul este pentru a căra mai uşor cărţile, soţul meu..."
Conform ultimului studiu, realizat de Eurostat, doar 2,8 la sută dintre români citesc constant. Bulgaria are un procent de 4 ori mai mare. Bucuria unor copii ne dă, însă, speranţe.
Pentru cei mici, Editura Curtea veche a pregătit şi cărţi care explica istoria romanilor pe înţelesul lor. De altfel, istoria aduce bani editurilor.
În apropierea Centenarului, interesul cititorilor români pentru istorie a crescut, iar editurile s-au adaptat imediat cererii de pe piaţă. La Editura Humanitas, cea mai căutată carte este "În jurul Marii Uniri de la 1918", de Lucian Boia.
Andreea Răsuceanu, coordonator autori români Humanitas: "E unul dintre eseurile fascinante ale lui Lucian Boia, care reuşeşte în acelaşi timp să creeze un cadru din care să se înţeleagă foarte bine evul şi în acelaşi timp să propună ipoteze noi, surprinzătoare şi provocatoare."
La editura Litera, Testamentul lui Abraham a fost vândută în peste 20.000 de exemplare. Iar la Polirom, bestseller este Sapiens, scurta istorie a omenirii.
Târgul ''Gaudeamus'' este deschis la Romexpo până duminică.