”Enigma Otiliei”, ”Harap Alb” sau ”O scrisoare pierdută”, în varianta de benzi desenate

Ultimul update: Marti 21 August 2018 20:17
Data publicarii: Marti 21 August 2018 18:32
Categorie: Cultura

"Enigma Otiliei", celebrul roman scris de George Călinescu, a fost transformat într-o revistă de benzi desenate dedicată copiilor.

Lansarea a avut loc marți, însă interesul pentru benzi desenate a crescut în România de câţiva ani încoace. Mare succes au avut cele inspirate din poveşti celebre româneşti. "Harap Alb Continuă", "Tinereţe fără bătrâneţe" sau "O scrisoare pierdută" s-au vândut în mii de exemplare. Nu doar copii le iubesc ci şi adolescenţi ori chiar adulţi.

Mihai Grajdeanu este realizatorul benzilor desenate "Enigma Otiliei". Textul folosit e chiar cel original, iar trăsăturile personajelor şi casă au fost desenate cu mare atenţie, astfel încât să corespundă descrierilor lui George Călinescu.

Mihai Grajdeanu, ilustrator "Enigma Otiliei": "Am ca public ţintă elevii, în mod special, pentru că abordez literatura română sau chiar istoria României în benzi desenate. La Enigma Otiliei, când au auzit că există şi varianta de bandă desenată au zis: unde? că vreau să o văd şi cred că primesc altfel informaţia şi mesajul"

Tot Mihai a ilustrat şi povestea lui Hagi Tudose, de Barbu Ştefănescu Delavrancea sau O scrisoare pierdută, de Caragiale. O astfel de revista costă 15 lei. În şcoli s-au vândut peste 4000 de exemplare.

Dacă acest proiect e la început, seria de benzi desenate "Harap Alb Continuă", cunoscută sub prescurtarea HAC, s-a bucurat de mare succes timp de câţiva ani. Scenaristul HAC este Marian Coman, scriitor şi fost jurnalist.

Marian Coman, scenarist "Harap Alb Continua": "Harap Alb, în Harap Alb Continuă, devine un supererou şi toţi tovarăşii lui de aventuri devin supereroi...şi Ochilă şi Păsări-lăți-lungilă, fiecare cu nişte calităţi care amintesc de benzile desenate X-men, în fond cu exact 100 de ani înainte de a apărea revista X-men, un scriitor din România, Ion Creangă, imagina nişte personaje care seamănă cumva cu ele".

Primul număr HAC s-a vândut în 10.000 de exemplare. Au apărut în total 38 de numere, însă proiectul este deocamdată blocat, spun realizatorii - din cauza distribuitorilor de presă tipărită, care cer comisioane chiar şi de 60%.

Marian Coman, scenarist "Harap Alb Continuă": "Aveam 150.000 de fani pe Facebook, cumva lucrurile erau în evoluţie, însă nu aveam o piaţă pregătită şi funcţională pentru aşa ceva".

Şi Tinereţe Fără Bătrâneţe s-a bucurat de mare succes. Povestea românească reinterpretata în stil SF şi ilustrată în benzi desenate a fost tradusă în engleză şi vândută pe cea mai mare platformă de profil, pe care o deţine Amazon.

Vladimir Putin se întâlnește joi cu jurnaliștii, la Kremlin. Peste 1.600 de ziariști au fost acreditați
Vladimir Putin se întâlnește joi cu jurnaliștii, la Kremlin. Peste 1.600 de ziariști au fost acreditați
VIDEO PROTVPLUS.RO
lansare rti
Cartea ”România, te iubesc!”, lansată la târgul Gaudeamus, alături de telespectatori
Mircea Cărtărescu a primit premiul „Thomas Mann” pentru Literatură 2018
Târgul Gaudeamus: care sunt cele mai căutate cărți în acest an
Cărțile tradiționale, din nou în preferințele cititorilor. De ce nu mai cumpără ebook-uri
Târgul "Gaudeamus". Autorul celebru ale cărui cărţi se cumpără pe ascuns
Târgul de carte ”Gaudeamus” și-a deschis porțile. Ce cărți vor fi lansate
Spargatorul de Nuci
„Spărgătorul de Nuci”, filmul care aduce magia Crăciunului pe marile ecrane, ajunge în România
Românii care investesc sute de mii de euro în tablouri. Ce profit speră să obţină
Record la o licitaţie din România. Preţul uriaş cu care s-a vândut un tablou de Grigorescu
Clădirea Bibliotecii Naţionale, neîncălzită. Ministerul Culturii le-a transmis angajaților că nu există bani
Bibliotecă din Dâmbovița, redeschisă cu dans și muzică. 9.000 de cărți își așteaptă cititorii
Spectacolul de teatru "153 de secunde", inspirat de tragedia din Colectiv, are premiera pe 27 octombrie