”Enigma Otiliei”, ”Harap Alb” sau ”O scrisoare pierdută”, în varianta de benzi desenate
"Enigma Otiliei", celebrul roman scris de George Călinescu, a fost transformat într-o revistă de benzi desenate dedicată copiilor.
Lansarea a avut loc marți, însă interesul pentru benzi desenate a crescut în România de câţiva ani încoace. Mare succes au avut cele inspirate din poveşti celebre româneşti. "Harap Alb Continuă", "Tinereţe fără bătrâneţe" sau "O scrisoare pierdută" s-au vândut în mii de exemplare. Nu doar copii le iubesc ci şi adolescenţi ori chiar adulţi.
Mihai Grajdeanu este realizatorul benzilor desenate "Enigma Otiliei". Textul folosit e chiar cel original, iar trăsăturile personajelor şi casă au fost desenate cu mare atenţie, astfel încât să corespundă descrierilor lui George Călinescu.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Mihai Grajdeanu, ilustrator "Enigma Otiliei": "Am ca public ţintă elevii, în mod special, pentru că abordez literatura română sau chiar istoria României în benzi desenate. La Enigma Otiliei, când au auzit că există şi varianta de bandă desenată au zis: unde? că vreau să o văd şi cred că primesc altfel informaţia şi mesajul"
Tot Mihai a ilustrat şi povestea lui Hagi Tudose, de Barbu Ştefănescu Delavrancea sau O scrisoare pierdută, de Caragiale. O astfel de revista costă 15 lei. În şcoli s-au vândut peste 4000 de exemplare.
Dacă acest proiect e la început, seria de benzi desenate "Harap Alb Continuă", cunoscută sub prescurtarea HAC, s-a bucurat de mare succes timp de câţiva ani. Scenaristul HAC este Marian Coman, scriitor şi fost jurnalist.
Marian Coman, scenarist "Harap Alb Continua": "Harap Alb, în Harap Alb Continuă, devine un supererou şi toţi tovarăşii lui de aventuri devin supereroi...şi Ochilă şi Păsări-lăți-lungilă, fiecare cu nişte calităţi care amintesc de benzile desenate X-men, în fond cu exact 100 de ani înainte de a apărea revista X-men, un scriitor din România, Ion Creangă, imagina nişte personaje care seamănă cumva cu ele".
Primul număr HAC s-a vândut în 10.000 de exemplare. Au apărut în total 38 de numere, însă proiectul este deocamdată blocat, spun realizatorii - din cauza distribuitorilor de presă tipărită, care cer comisioane chiar şi de 60%.
Marian Coman, scenarist "Harap Alb Continuă": "Aveam 150.000 de fani pe Facebook, cumva lucrurile erau în evoluţie, însă nu aveam o piaţă pregătită şi funcţională pentru aşa ceva".
Şi Tinereţe Fără Bătrâneţe s-a bucurat de mare succes. Povestea românească reinterpretata în stil SF şi ilustrată în benzi desenate a fost tradusă în engleză şi vândută pe cea mai mare platformă de profil, pe care o deţine Amazon.