Cladirile istorice din Capitală în care proprietarii au investit sute de mii de euro
În timp ce multe bijuterii arhitecturale din București au fost lăsate în paragină, există și excepții fericite.
Sunt foste conace ajunse pe mâna unor oameni care au știut să le pună în valoare și să le transforme în spații culturale. Din păcate, autoritățile române nu vor să copieze acest model.
Peretele unei case le este unoscut celor care trec prin zona Gradina Icoanei. Nu toţi ştiu, însă, ca această clădire, încărcată de istorie, găzduieşte acum un hub cultural.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
A luat naştere din dorinţa proprietarului de a oferi comunităţii bucureştene un spaţiu dedicat artei, fie că vorbim despre teatru, film sau fotografie. Tot aici, există şi un bar-restaurant pentru socializare.
Serghei Chivirigar, reprezentant Point: "Aici e parterul, aici se face accesul invitaţilor. înainte de spectacol, de obicei lumea vine cu o oră mai devreme, stau la un pahar de vin la noi şi după, urca la spectacol."
Subsolul a fost reamenajat pentru proiecţii de film, workshop-uri sau petreceri.
În perioada comunistă, în subsolul unei case se întâlneau în secret intelectualii vremii, fiind unul dintre puţinele locuri în care se puteau simţi liberi.
Serghei Chivirigar, reprezentant Point: "Am avut chiar şi piese de teatru neconvenţional ţinute aici la subsol, e un spaţiu mai intim".
Clădirea a fost restaurata şi amenajata cu o investiţie de peste 500.000 de euro.
Nu la fel de norocoasă a fost casa de alături, construită în oglindă. Vopseaua roz şi termopanele care acoperă coloanele originale arata lipsa coerenței în regulile de urbanism.
Pe Strada Negustori, într-o casă de la 1907 există acum un restaurant. Clădirea care a aparţinut iniţial unei familii de negustori - pescari, îi bucură acum pe oamenii care o vizitează pentru linişte şi pentru mâncare bună.
Noii proprietari au păstrat multe dintre elementele originale, cum ar fi sobele şi iluminatorul. Renovarea a costat 250.000 de euro, iar proprietarii se pot lăuda acum că le trec pragul peste 100.000 de oameni în fiecar an.
Iar în Centrul Vechi, o librărie nominalizată pentru cea mai frumoasă din lume ne arată că mai avem motive să ne mândrim cu Bucureştiul.
Librăria a fost amenajata în Palatul Crissoveloni, construit în 1860. Clădirea a fost a celor mai puternici bancheri din istoria României. În perioada comunistă, aici a fost deschis magazinul Familia. Iar în urmă cu câţiva ani, palatul a fost câştigat în instanţă de Jean Chrissoveloni. Lucrările de restaurare au trecut de un milion de euro, iar proprietarul a vrut să găzduiască aici un spaţiu cultural.
Oana Dumitru, reprezentantul librăriei: "Pentru noi nu este prima investiţie pe care o facem într-o clădire cu istorie. Merită, pentru că readucem la viaţă nişte clădiri care altfel ar fi rămas uitate. Multă lume ne-a felicitat pentru spaţiu, se fac foarte multe fotografii în acest loc. O publicaţie din Canada ne-a numit cea mai instagramabilă librărie din lume"
Din păcate, Ministerul Culturii nu îşi exercită dreptul de preemţiune atunci când monumente istorice sunt scoase la vânzare, iar multe ajung să fie ţinta intereselor imobiliare.