Orasul cu cele mai multe cladiri istorice din Romania. Cum incearca patru studenti la Arhitectura sa promoveze casele vechi

Ultima actualizare: 11-04-2017 07:17

Patru studenti de la Facultatea de Arhitectura din Timisoara au pus pe picioare un proiect frumos. Si-au propus sa gaseasca si sa promoveze cladirile istorice din orasul lor.

Tinerii fotografiaza zilnic case vechi, apoi incarca imaginile pe internet pentru ca oamenii sa afle despre ele, mai ales ca multi trec nepasatori pe langa constructii nepretuite.

Mihai, Ovidiu, Sorin si Glad si-au propus ca treptat sa-si descopere orasul si sa-l prezinte si altor curiosi.

Mihai Claudiu Moldovan, initiatorul proiectului: "Am descoperit „cenusaresele" arhitecturii locale, am descoperit, de fapt, cat de putin il cunosteam si ca Timisoara inseamna mai mult decat zona centrala. Anuntarea faptului ca Timisoara a castigat titlul de Capitala Culturala ne-a dat un impuls."

Chiar daca sunt ocupati cu studiile, nu trece zi fara ca studentii sa fotografieze macar o casa care ascunde o poveste si care merita admirata in tihna.

Reporter: "La fiecare casa ce postati?"
Ovidiu Toma, initiatorul proiectului: "In primul rand, o poza de ansamblu, dupa care detalii: ferestre, usi, pe cat se poate cat mai diverse."

Doi dintre initiatorii proiectului studiaza acum arhitectura in strainatate, dar amicii lor au ramas in Timisoara si zilnic scot la iveala zone cu o bogatie arhitecturala pe care vor sa o cunoasca si altii.

Tanar, arata pe laptop poze cu case: "Ne uitam intotdeauna la pozele vechi si incercam sa gasim comparatii, ce s-a mai pierdut. De obicei se pierd foarte multe detalii si tencuiala."

Timisoara are cele mai multe cladiri istorice din Romania. De cele mai multe ori trecem pe langa ele fara sa le observam si admiram in detaliu.

Reporter: "Ati vazut cladirea asta pe undeva prin oras?"
Timisorean: "Stati ca nu vad."
Reporter: "O cunoasteti?"
Timisorean: "Nu, nu."
Reporter: "Ia uitati-va in fata dumneavoastra, asta e?"
Timisorean: "Daaa!"

Timisoreanca: "Asta nu stiu, nu cunosc casa."
Reporter: "Si cum vi se pare cladirea, e frumoasa?"
Timisoreanca: "E frumoasa, dar e paradita. (rade)"

In total, in orasul de pe Bega sunt peste 14.000 de astfel de cladiri istorice.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO