Cetatea Șoimoș din Arad riscă să dispară din neglijență. Unul din zidurile monumentului din secolul XIII s-a prăbușit
Unul dintre zidurile străvechii cetăți Șoimoș din județul Arad s-a prăbușit, pentru că autoritățile nu au reușit să reabiliteze monumentul.
Ani în șir oficialii au susținut că încearcă să găsească bani pentru consolidare, însă totul a rămas la nivel de promisiuni.
Fortificația a fost recondiționată în urmă cu mai bine de 50 de ani, dar acum riscă să devină amintire.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Cetatea Șoimoș a fost ridicată în secolul al XIII-lea, odată cu invaziile tătarilor în zonă. Multe dintre ziduri sunt încă în picioare, dar drumul până acolo este anevoios. Totuși, sunt turiști care se aventurează.
Turiști australieni: „Am dat o căutare pe Google ca să vedem unde găsim un loc istoric în care să mergem în drumeție. Australia e o țară relativ nouă, deci nu prea avem locuri istorice, iar cele pe care le avem sunt destul de recente și bine întreținute”.
Aflată pe un deal, la un kilometru depărtare de Lipova, cetatea este administrată de primăria orașului, care nu a contribuit până acum la consolidarea monumentului. Mărturie stă căderea zidului înalt de peste 15 metri.
Localnic: „Ar trebui făcută, că-i păcat să se piardă. Este monument istoric”.
Localnic: „Nu este altă scăpare. Se va prăbuși totul, dar asta chiar ține de neglijență”.
Actualul edil și-ar dori să reabiliteze cetatea, însă ar fi nevoie de mai bine de 40 de milioane de euro.
Florin Pera, primarul orașului Lipova: „De trei ani de zile încercăm să identificăm surse de finanțare pe fonduri europene sau guvernamentale pentru reabilitare, conservare sau chiar reconstrucție a cetății”.
Nici Consiliul Județean Arad, care a cerut în 2016 drept de administrare a cetății, nu a reușit să schimbe lucrurile. Programul Operațional Regional nu a fost o soluție, fiindcă ar fi atras prea puține fonduri. Abia după ce zidul s-a prăbușit Consiliul a obținut de la Ministerul Culturii acordul ca fortificația să fie inclusă pe lista obiectivelor de patrimoniu, pentru salvarea cărora se acordă finanțare.
Cetatea Șoimoș a aparținut de-a lungul timpului mai multor familii nobiliare.
Sorin Bulboacă, directorul complexului muzeal Arad: „Este unul dintre cele mai importante monumente istorice ale Aradului. A avut un rol strategic pentru că proteja intrarea pe Valea Muresului și mai ales în perioada luptelor cu Imperiul Otoman a avut un rol foarte important”.
Acum, turiștii sunt sfătuiți să nu se apropie prea mult de ruine, pentru că pericolul de accidentări este uriaș.