Un maraton teatral de peste 25 de ore s-a încheiat marți seară la Craiova. S-a difuzat online timp de 100 de zile

Dată publicare: 23-06-2021 08:18
Dată actualizare: 23-06-2021 09:37


Un maraton teatral de peste 25 de ore s-a încheiat marți seară la Craiova.

A fost finalul unui spectacol unic în lume, care a adunat 100 de regizori din tot atâtea țări și 31 de actori ai Teatrului Național din Craiova și s-a difuzat online timp de 100 de zile.

Proiectul, numit Ziua Hektomeron, s-a născut din dorința de a ieși dintre zidurile ridicate de virusul Sars-CoV-2.

Inspirat din Decameronul lui Giovanni Boccaccio, proiectul Hektomeron a început la jumătatea lunii ianuarie a acestui an. Timp de 100 de zile a fost difuzat online.

Vlad Drăgulescu, coordonator de proiect: ”Să punem o bornă în istorie în care să arătam că în 2020, 2021 a fost o pandemie care a acoperit toată lumea și acesta este felul în care 100 de artiști din 100 de țări au ales să se manifeste împreună. Fiind un proiect care s-a născut din pandemie automat s-a supus tuturor rigorilor pandemiei.”

Hektomeron nu a fost doar un spectacol de teatru, ci un "spectacol al spectacolului", deoarece pe scenă s-au aflat, la vedere, toate componentele artistice și tehnice: stafful tehnic, echipa de producție, camere de luat vederi, mixere de sunet, console de lumini şi elemente de recuzită.

Adrian Andone, actor: ”A fost foarte greu o combinație între cameră, spectator, emoția actorului, lipsa reală a regizorului, fiecare cu regizorul lui, dar se lucrează numai online, deci nu am avut un contact direct cu el. Sensibilitatea, emoția, legătura dintre actor și regizor s-a făcut prin intermediul unei tablete, unui telefon."

Costinela Ungureanu, actriță: ”Revederea cu publicul este emoționată. Când am primit aplauze după ce am terminat momentul cumva m-au luat prin surprindere, deși e normal să se întâmple.”

Cei care au intrat în Sala "Amza Pellea" s-au simțit ca pe un platou de filmare.

Spectator: ”Este o adevărată bucurie. Vreau să spun că ne-a lipsit foarte mult teatrul.”

Spectator: ”Sunt încontinuu aici, o experiență unică, puțon spus unică, o experiență pe care nu știu când o să mai am ocazia să o refac, să stau atâtea ore să urmăresc atâția actori cu așa mare bucurie de a juca.”

Statisticile arată că episoadele Hektomeron difuzate online au fost vizionate în peste 160 de țări.


VIDEO PROTVPLUS.RO