A murit actorul Ilie Gheorghe. A jucat în ”Moromeții” sau ”Undeva în Paliula”
Actorul Ilie Gheorghe a murit în noaptea de sâmbătă spre duminică, au declarat pentru Agerpres reprezentanţi ai Festivalului "Shakespeare" de la Craiova.
Anunţul a fost făcut duminică de Emil Boroghină, directorul fondator al Festivalului Internaţional "Shakespeare", înaintea spectacolului susţinut de Grigore Leşe în cadrul festivalului.
"A trecut în lumea de dincolo unul dintre cei mai mari actori români, cel care a înnobilat timp de 50 de ani scena craioveană, domnul Ilie Gheorghe", a spus Boroghină.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Actorul Ilie Gheorghe avea 77 de ani. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC) în 1967, la clasa profesorului Dinu Negreanu şi, în acelaşi an, a fost angajat la Teatrul Naţional Craiova.
A primit titlul de Societar de onoare al Teatrului Naţional Craiova, la 21 martie 2004. A jucat în spectacole de Silviu Purcărete - printre cele mai recente şi cele mai longevive numărându-se "Faust" - Laszlo Bocsardi, Mircea Cornişteanu.
La rândul său a regizat spectacole, precum one man show-urile "Vreme trece, vreme vine ..." după Mihai Eminescu şi "Oratorii pisicilor turbate" după I.L. Caragiale, arată site-ul oficial al Teatrului Naţional "Marin Sorescu" din Craiova.
De asemenea, Ilie Gheorghe a avut roluri în filme precum "Moromeţii" (1985) în regia lui Stere Gulea şi "Undeva la Palilula" de Silviu Purcărete (2012).
În ”Moromeții”, el a avut rolul personajului pe nume Dumitru al lui Nae, iar una dintre scenele în care apare este cea din ”Poiana lui Iocan”, unde se discută politică.
În 2004 a fost decorat de către preşedintele Ion Iliescu cu Meritul Cultural în grad de Cavaler.
În 2011 a primit Premiul UNITER pentru întreaga activitate iar în 2014 a fost premiat în cadrul Galei Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu