A fost demarată construcția Grivița 53, primul teatru realizat din donații. Ministrul Culturii: „Este un simbol”
A fost așezată piatra de temelie pentru primul teatru ridicat de la zero de comunitate, și primul din țara noastră construit în ultimii 80 de ani.
În prima zi de primăvară au fost demarate lucrările care vor transforma în realitate visului regizoarei și scriitoarei Chris Simion.
În 6 ani, a reușit să mobilizeze o comunitate de peste 11.000 de oameni, dar și autoritatile, pentru a clădi un teatru: Teatrul Grivita 53.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Regizoarea Chris Simion a vândut casa bunicii sale și cu banii câștigați - 200.000 Euro - a cumpărat terenul din Calea Griviței 53. Primul care a încurajat-o și s-a implicat în proiect a fost soțul ei, Tiberiu Mercurian. Lor li s-au alăturat prieteni, colegi, parteneri, sponsori, oameni care s-au regăsit în acest demers impresionant și și-au dorit să pună o cărămidă sau mai multe la realizarea lui.
În 2021, Grivița 53 a obținut 1,9 milioane Euro din fonduri norvegiene, prin programul RO-CULTURA. Din campaniile pe care le-a desfășurat din 2017 până în prezent, proiectul a adunat 505.210 Euro.
Chris Simion: Mai e nevoie să continue campania pentru că bugetul pe care l-am făcut inițial nu mai corespunde cu realitatea prezentă, atât prin prisma materialelelor de construcții, care au alt preț, dar și prin prisma unor cheltuieli pe care noi nu le am bugetat inițial.
Reporter: Cum pot oamenii să ajute?
Chris Simion: Devenind ctitori, e un teatru care se constr prin contribuția oamenilor, cumpărându-și cărămidă, ctitor pe care noi trecem numele, și ulterior, numele va fi inscripționat în foaier. Mai avem de strâns încă 700.000 euro.
Lucian Romașcanu, ministrul Culturii: „E primul teatru privat care se consturiește în România de aproape 80 de ani, este un simbol. În condițiile actuale a modului în care se întâmplă lucrurile cu birocrația statului român, cred că 99 din 100 de oameni s-ar fi lașat păgubași”.
În 6 ani, Grivița 53 a adunat o comunitate de peste 11.000 de ctitori - de la personalități la oameni care au dorit să-și păstreze anonimatul. O cărămidă costă 53 de euro, și oricine poate cumpără.
Stelian Bujduveanu, viceprimar București: „Toți factorii politici și au unit forțele să nu încurce un operator privat și mai ales un proiect și să îl ajute”.
Horia Tomescu, viceprimarul Capitalei: „Bucurestiul nu putea să aibă un cadou mai frumos de ziua de 1 martie de începutul primăverii, un citat din Chris Simion care ne a spus că unii construiesc ziduri care ne separă, noi construim ziduri care ne unesc”.
Teatrul - care va fi gata de deschidere în primăvara anului viitor - va avea două sali, cu 250 de locuri în total, iar foaierul va fi un spațiu expozițional permanent, dedicate artelor plastice.