Dan Puric împlinește 64 de ani. Viața celebrului actor care a dus pantomima la alt nivel
Dan Puric este actor, regizor de teatru și om de cultură român, recunoscut la nivel național și internațional.
Dan Puric s-a născut pe 12 februarie 1959, în Buzău.
Actorul s-a făcut remarcat datorită talentului său desăvârșit în spectacolele de pantomimă, dar și a interepretării de excepție a rolurilor atât în piese dramatice și cele de comedie.
De asemenea, Dan Puric este și autor al volumelor „Cine suntem” (2008), „Despre omul frumos” (2009) „Fii demn!” (2011), „Suflet românesc” (2013), „Dulci - Jurnalul unui câine scris de un puric Dan” (2015) și „Să fii român!” (2017).
În 1985 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale", secţia Actorie la clasa profesorului Dem Rădulescu.
Actor pe scena teatrului românesc
Dan Puric a debutat pe scena Teatrului „Mihai Eminescu din Botoşani în „Secvențe”, un spectacol de pantomimă și dans.
Ulterior a devenit actor la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, unde în prezent este societar.
La TNB, Dan Puric a jucat în numeroase piese de teatru și a regizat două: „Don Quijote” (2005) în rolul lui Don Quijote, după Miguel de Cervantes și „Înșir-te mărgărite” (2015) în rolul Zmeul Zmeilor, după Victor Eftimiu
Printre piesele în care a putut fi văzut, sunt:
► „Jocul" (one man show), autor şi regia Traian Ailenei (1991);
Spectacolul „Jocul" (one man show) a fost distins cu premiul special al Festivalului de Pantomima de la St. Croix - Elveţia (1992) si cu un premiu special la Programul Chicago Artist International (1996).
► „Jack Absolutul” - „Rivalii" de Richard Sheridan, regia Horea Popescu, 1993;
► „Doctor Sanderson” - „Harvey" de Mary Chase, regia Tudor Mărăscu (1994);
► „Locotenent Davis Wills” - „De partea cui eşti?" de Ronald Harwood, regia Radu Beligan (1996);
► „Vagabondul” - „Omul care a văzut moartea" de Victor Eftimiu, regia Mihai Manolescu (1997);
► „Eminescu” - „Şi mai potoliţi-l pe Eminescu" de Cristian Tiberiu Popescu, regia Grigore Gonţa (2000);
► „Rică Venturiano” - „O noapte furtunoasă" de I.L. Caragiale, regia Felix Alexa (2002);
► „Agamiţă Dandanache” - „O scrisoare pierdută" de I.L. Caragiale, regia Grigore Gonţa (2003);
► „Semion Semionovici Podsekalnikov” în „Sinucigaşul” de Nikolai Erdman, regia Felix Alexa (2009);
Actor în filme românești
Dan Puric a jucat în numeroase filme românești. Printre cele mai cunoscute producții menționăm: „Prea cald pentru luna mai" regia Maria Callas Dinescu (1983), „Primăvara bobocilor”, regizat de Mircea Moldovan (1987), „Salutări de la Agigea” regia Cornel Diaconu (1984), „O vară cu Mara” regia George Cornea 1988, „Tinereţe frântă” / Broken Youth regia Marija Maric, coproducţie româno-sârbă (1990 și, „Orient Express” regia Sergiu Nicolaescu (2004).
Filmul „Primăvara bobocilor” poate fi urmări online pe platforma Voyo.
Actorul s-a remarcat și la nivel internațional. A jucat în filme pentru televiziunea publică din Lausanne, Elveţia.
A cucerit publicul românesc și internațional cu spectacolele sale de pantomimă, acestea fiind transmise de televiziunile BBC Belfast Royal College, 3SAT Frankfurt şi RTL Luxemburg.
Pasiunile lui Dan Puric așternute pe foaie
Dan Puric este pasionat de dans, muzică, film și este un adevărat împătimit al step-ului, potrivit Agerpres.
În 1999 a înființat compania de teatru Passe-Partout Dan Puric, în cadrul căreia a creat şi a regizat spectacole precum: „Made în România”, „Costumele”, „Hic sunt Leones”, „Cei 150”, „Don Quijote” sau "Royal Fashion".
Cu această companie de teatru a participat la festivaluri renumite din Germania, Elveţia, Franţa, Grecia, Slovacia, Croaţia, Bosnia, Ungaria, iar în 2003, a câştigat Premiul UNITER pentru Teatru Non-verbal.
Nominalizări și premii
Fiind considerat un personaj emblamatic pentru cultura românească, Dan Puric a primit o serie de premii și distincții, printre care amintim:
► Premiul I la Festivalul de Film de la Costineşti pentru spectacolul de pantomimă „Jocul" (1987);
► Premiul Chicago Artists International Program (1996);
► Premiul pentru Teatru de Pantomimă acordat de Secţia Română a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru - Fundaţia Teatrul XX3I (1997);
► Premiul UNITER acordat de Secţia Română a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru pentru spectacolul „Toujours l`amour" (1999);
► Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler - „pentru servicii excepţionale în cultură" (2000);
► Marele Premiu al Fundaţiei „Anastasia" (2002);
► Premiul UNITER pentru Teatru Non-verbal (2003);
► Crucea Casei Regale înmânată de Majestatea Sa, Regele Mihai al României (2009);
► Premiul pentru cel mai popular autor al anului (2012);
► Premiul de interpretare al Festivalului de la Galaţi cu spectacolul “Idolul şi Ion Anapoda” (2013);
► Premiul de excelenţă la Gala Premiilor UNITEM – Republica Moldova (2015);
Controversele lui Dan Puric
Dan Puric s-a aflat în centrul mai multor controverse din cauza declarațiilor sale, precum cea în care a afirmat despre tinerii care au murit la Colectiv că erau „haimanale”.
Antivaccinist, Dan Puric a afirmat că pandemia și restricțiile au fost dictate de ”oculta mondială”, actorul afirmându-se, totodată, ca filorus și admirator declarat al lui Vladimir Putin. Actorul a publicat, de altfel, în Sputnik, oficiosul Kremlinului.
Astfel, în aprilie 2020, Puric afirma că restricțiile împotriva pandemiei de Covid-19 sunt un ”ordin internaționalist de la tovarășii ăia albaștri globaliști”.
Actorul i-a făcut ”haimanale” pe cei care au murit la Colectiv: ”Cum a fost la Colectiv. Haimanalele alea abia se pregăteau cu «Jos Biserica, Jos Patriarhul!»”.
În martie 2022, la un eveniment organizat de Dan Puric la Teatrul Național din București s-au distribuit 500 de exemplare dintr-o revistă extremistă și anti-UE.
La scurt timp, în aprilie 2022, actorul i-a elogiat pe legionari într-un discurs ținut într-o biserică din București, a criticat Uniunea Europeană și i-a criticat pe românii care îi ajută pe refugiații ucraineni.
Iar în ianuarie 2023, Dan Puric a declarat la un podcast că la Forumul Economic Mondial de la Davos se decide ”intervenția genetică asupra ființei umane”.
Actorul și-a declarat admirația pentru Vladimir Putin încă din 2009, după ce Rusia invadase Georgia: ”Şi ce dacă eşti naţionalist? Ce, Putin nu-i naţionalist? Am văzut în Rusia cât de mult îl iubeşte poporul pe Putin. Pentru că ăla ţine cu ţara”.