1600 de romane, citite simultan în Bistriția, de Ziua Culturii Naționale

16-01-2018 08:19

Ziua Culturii Naţionale a fost prilej pentru elevii unui liceu din Bistriţa să redescopere "cititul" de plăcere.

1600 de romane au fost deschise în acelaşi timp şi, preţ de 30 de minute, adolescenţii s-au lăsat purtaţi de poveştile descoperite între pagini - unele îngălbenite de vreme.

Ideea aparţine profesorilor dornici să le insufle elevilor plăcerea de a citi. Aşa că, în prima zi de şcoală, la Colegiul Naţional Andrei Mureşanu din Bistriţa, toată lumea a citit. Preț de jumătate de oră, adolescenţii, aşezaţi în bănci, s-au lăsat cuprinşi de vraja cărţilor alese.

Elevă: "Despre romanul "Adolescentul miop, de Mircea Eliade, cartea a fost scrisă când era de vârsta noastră. Mi se pare interesant când s-a pregătit pentru Bacalaureat şi cum a trecut de la adolescenţă la maturitate."

Cu toate că se aflau în sălile de clasă, mulţi s-au simţit ca la bibliotecă şi au redescoperit astfel mirosul paginilor vechi.

Elevă: "O aveam şi chiar m-am bucurat că pot să citesc acum că nu mai aveam timp să o citesc acasă."

După ce au dat de "gustul cărţilor", unii au concluzionat.

Irina Vlas, profesorul de Limba română: "Ideea ne-a venit într-o discuţie amicală, auzind de această acţiune a cititului împreună în una din şcolile din Franţa unde o dată pe lună se întrerupe activitatea pentru a citi."

Venera Roth-Gross, profesorul de Limba engleză: "Credem că dacă câştigăm un nou cititor în fiecare clasă, e ceva , înseamnă că am reuşit ceva."

La finalul activităţii, elevii au completat câte un chestionar pentru că profesorii să afle părerea adolescenţilor despre această experienţă, care, în funcţie de răspunsuri, ar putea deveni o tradiţie.


VIDEO PROTVPLUS.RO