Citomegalovirusul, dusmanul consacrat al unei sarcini sanatoase
Citomegalovirusul. Iata un dusman consacrat al unei sarcini sanatoase. Insa acest microorganism se face vinovat si de alte neajunsuri, chiar daca pare inofensiv.
Recent, cercetatorii israelieni au observat cresteri ale tensiunii arteriale si ingrosarea vaselor de sange la pacientii purtatori de citomegalovirus.
De unde si pericolul de boala cardiovasculara sau de afectare a rinichilor.
Orice femeie insarcinata trebuie sa-si faca obligatoriu testul de sange care detecteaza prezenta citomegalovirusului in primele 12 saptamani de sarcina.
Pentru viitoarele mame care detecteaza infectia acuta in primul trimestru de sarcina, exista un test suplimentar care arata exact cu cate saptamani in urma s-a produs infectarea.
Daca infectarea e mai veche de momentul conceptiei, se poate evita intreruperea de sarcina. De asemenea, amniocenteza arata clar daca doar mama a fost infectata si daca infectia a trecut si la fat. Dar nu numai viitoarele mame ar trebui sa fie preocupate de prezenta acestui virus.
Practic, acest microorganism provoaca in organism aceleasi neajunsuri ca si crestarea valorilor colesterolului.
In prezent, intre 60% si 90% din totalul populatiei adulte este infectata cu acest virus. In marea majoritate a cazurilor, infectia nu da aproape deloc simptome.
In putine cazuri, pacientii prezinta semnele unei infectii respiratorii. Vestea buna este ca microorganismul nu declanseaza singur afectiunile cardiovasculare sau renale provocate de arteroscleroza.
Riscul de afectiune cardiovasculara este cu 90% mai mare daca acest virus e detectat la persoane hipertensive, obeze sau care fumeaza.