Un vaccin contra cancerului de prostata, promisiunea unei firme din SUA
Este gata inventat, dar deocamdata autoritatile sanitare raman prudente de teama efectelor secundare si cer teste suplimentare inainte de a aproba scoaterea vaccinului pe piata.
Potrivit producatorilor, vaccinul antiprostata se foloseste tocmai de sistemul imunitar al bolnavului in combaterea cancerului.
Vorbim de un vaccin personalizat. Mai exact, leucocitele prelevate de la pacient sunt amestecate cu o proteina emisa chiar de cancerul de prostata. Intarite astfel, celulele imunitare sunt reintroduse in corpul bolnavului, unde incep lupta impotriva tumorii.
Astfel, rata de supravietuire a bolnavilor carora li s-a administrat vaccinul antiprostata ar fi cu patru luni mai mare decat a celor care au folosit placebo. Agentia Americana pentru Alimente si Medicamente este mai putin optimista. La fel, multi specialisti in oncologie.
Inventatorii vaccinului sustin insa ca temerile nu sunt intemeiate si isi bazeaza pledoaria pe 20 de ani de cercetare, pe 500 de voluntari. Intre timp, sute de pacienti incearca sa forteze mana guvernului. Acesta cere insa teste suplimentare, ingrijorat de efectele secundare si de costul ridicat al tratamentului - 100 de mii de dolari, pe an.