Sistemul public de sanatate britanic incurajeaza obezitatea?!
Situatie fara precedent in Marea Britanie. Chirurgii acuza sistemul public de sanatate ca-i incurajeaza pe pacientii supraponderali sa ia si mai mult in greutate, ca sa poata beneficia apoi de tratamente gratuite pentru slabit.
Acuzatii se apara si sustin ca medicii ar trebui sa-i ajute pe bolnavi inainte de a ajunge obezi, economisind astfel sume importante din bugetul sanatatii.
Potrivit medicilor britanici, operatia de micsorare a stomacului este singura terapie cu rezultate sigure in combaterea obezitatii. De aceea o recomanda ca solutie primordiala pacientilor supraponderali. Problema e ca mai nou, casa de asigurari de sanatate nu mai deconteaza astfel de operatii, decat daca bolnavii sufera de complicatii care le ameninta viata.
Potrivit Colegiului Regal al Chirurgilor exista dovezi incontestabile ca operatia de reducere a greutatii merita toata cheltuiala. O operatie costa 10.000 de lire sterline, in timp ce chletuielile legate de complicatiile provocate de obezitatea netratata sunt atat de mari, incat se amortizeaza abia in trei ani.
In plus, cu cat un pacient este tratat mai devreme, cu atat mai bine. Majoritatea problemelor medicale asociate cu obezitatea scurteaza viata bolnavilor. Pacientii care sunt tratati din timp, cand sunt mai putin grasi si mai tineri, vor raspunde mult mai bine acestui tip de operatie.
Potrivit propriului regulament de functionare, sistemul public de sanatate suporta costurile doar pentru pacientii care depasesc cu 40 de kilograme greutatea admisa. Exista insa voci care acuza ca, de fapt, asigurarile au achitat nota de plata doar cand limita de greutate a fost depasita cu 60 de kilograme, ceea ce micsoreaza sensibil numarul dosarelor acceptate.