Respiratia gura la gura nu-i ajuta pe cei care au suferit un stop cardiac
Mult mai importante sunt compresiile toracice, care ar trebui efectuate imediat, si nu lasate pe locul al doilea, cum se intampla pana acum.
Chris Bader a suferit un stop cardiac in urma cu doi ani, in timpul unei drumetii. A scapat cu viata datorita sotiei sale, care nu si-a pierdut cumpatul si i-a acordat primul ajutor. Femeia nu stia ca trebuie sa-i faca si respiratie gura la gura, asa ca s-a concentrat doar asupra compresiilor toracice. Iar asta l-a salvat pe bolnav, spun specialistii.
Un studiu recent a aratat ca doar compresiile toracice sunt de ajuns pentru a salva viata bolnavului. De aceea Asociatia Americana a Inimii recomanda renuntarea la respiratia gura la gura.
Alegeri 2024
15:48
Democrația este puterea de a ne alege viitorul.
PRO TV lansează campania EU IES LA VOT
15:16
Alegeri parlamentare 2024. Tot ce trebuie să știi despre alegerile din 1 Decembrie
14:40
Finală prezidenţială atipică în acest an, în România. Cum au fost finalele prezidenţiale în ultimii 35 de ani
12:43
Cât au cheltuit cei 14 candidați la prezidențiale. Suma declarată de Călin Georgescu este ireală | DOCUMENT
In plus, multi oameni ezitau sa acorde primul ajutor tocmai pentru a evita aceasta parte a procedurii, sustin specialistii. Potrivit cifrelor, mai putin de o treime dintre martorii la un stop cardiac se grabesc sa acorde ajutor bolnavului.
Ritmul perfect pentru a efectua un set de compresii toracice este cel al melodiei "Stayin' Alive" care, ca o ironie a sortii, inseamna chiar "Supravietuire".
Timpul este si el crucial. Daca a trecut mai mult de un minut pana la acordarea primului ajutor, sansele de a supravietui scad cu 10 procente, spun specialistii.