Premiera. Celule hepatice obtinute... din piele!
Oamenii de stiinta britanici au obtinut, in premiera, celule hepatice umane care au provenit din celule stem prelevate din piele. Acest fapt demonstreaza ca astfel de celule ar putea fi utilizate ca "model de cercetare".
Prin reproducerea celulelor organului afectat, cercetatorii pot determina ceea ce se petrece in celula bolnava, dar si sa testeze eficienta unor noi terapii pentru boala in cauza. Medicii sunt optimisti si spera ca aceasta tehnica sa duca la crearea unor tratamente specializate, anunta AFP.
De exemplu, o astfel de terapie celulara va permite transplantarea acestora in ficatul pacientilor. In plus, acelasi procedeu ar putea fi utilizat pentru a crea un model celular pentru alte organe, cu aceleasi rezultate terapeutice.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Majoritatea oamenilor de stiinta considera ca cercetarile efectuate pe celule stem embrionare umane sunt binevenite si asta pentru ca ele detin capacitatea de a se transforma in orice tip de celula din organism.
Cum au procedat cercetatorii?
Pentru lucrarile in privinta maladiilor hepatice, cercetatorii britanici au prelevat esantioane de piele de la 7 pacienti (suferind de cateva boli hepatice ereditare) si alte mostre de la 3 persoane sanatoase.
Apoi, cercetatorii au extras celule din acele mostre de piele si le-au "reprogramat" sa devina celule stem adulte. Cercetatorii le-au folosit pentru a produce celule hepatice "bolnave". Aceeasi procedura a fost utilizata pentru crearea unor celule hepatice sanatoase.
De ce sunt importante aceste rezultate?
Maladiile hepatice reprezinta a cincea cauza de deces in tarile dezvoltate, iar rata de mortalitate provocata de aceste boli este in crestere.
Studiul a fost coordonat de medicul, de la Centrul de medicina din cadrul Universitatii Cambridge din Marea Britanie.