S-a descoperit un nou tratament pentru schizofrenie! Afla cum functioneaza

15-01-2011 00:00


Medicamente

Oamenii de stiinta au creat un medicament usor de administrat, care se administreaza in brat.


Acesta reprezinta un progres semnificativ atat pentru cei care sufera de aceasta boala, cat si de medici si asistenti, a precizat pentru Mediafax doctorul Dan Prelipceanu, director de cercetare - dezvoltare al Spitalului Clinic de Psihiatrie Alexandru Obregia.

Potrivit statisticilor, schizofrenia afecteaza peste 80.000 de romani si 1% din populatia lumii. Boala apare de cele mai multe ori in adolescenta sau in jurul varstei de 20 de ani.

Uneori simptomele nu sunt evidente imediat, iar persoana care sufera de aceasta afectiune poate avea nevoie de medicamente antipsihotice, tratamente pe termen lung sau chiar pe intreaga durata a vietii.

Majoritatea pacientilor care sufera de schizofrenie intrerup tratamentele in primul an, din cauza medicamentatiilor dureroase care le sunt administrate. Drept urmare boala se agraveaza.

"Introducerea formei cu administrareii in muschiul deltoid (brat) a medicamentul (rispolept consta) face ca tratamentul sa devina mult mai prietenos. In reprezentarea pacientului, medicamentul devine comparabil cu un banal vaccin, ceea ce este un element in plus de crestere a aderentei la tratament", arata profesorul universitar doctor Dan Prelipceanu, intr-un comunicat de presa.

Primul antipsihotic atipic cu actiune prelungita se numeste risperidona si e deja disponibil in Romania. El se injecteaza in brat sau in fese o data la doua saptamani, acest lucru fiind o noutate pentru pacientii suferinzi care pana acum nu puteau fi injectati decat in brat.

Avantajul noului tratament consta in reducerea riscului de recadere a pacientilor, mai ales in primii trei-cinci ani dupa diagnosticarea bolii, fapt care duce la mentinerea afectiunii sub control.

 

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO