Infectiile sinusurilor cauzeaza peste 20% din totalul socurilor toxice!
Potrivit unui studiu american, infectiile sinusurilor cauzeaza peste 20% din totalul socurilor toxice in randul copiilor. Iar in aceste situatii, specialistii ORL recurg la radiografii pentru a stabili cel mai bun tratament.
Sindromul socului toxic este frecvent in randul femeilor, dar nu iarta nici barbatii, nici copii. Toxinele produse de bacterii provoaca febra, iritatii si scaderea tensiunii.
Acum 20 de ani, cazurile de sinuzita erau extrem de rare in randul copilor. In prezent , imbolnavirea sinusurilor poate aparea dupa varsta de 2 -3 ani, iar micutii trebuie sa suporte investigatii care in mod normal nu sunt recomandate in prima copilarie.
Radiografia de sinusuri, tomografia sau RMN-ul cranian se impun si dintr-un alt motiv extrem de important.
Toxinele se elimina in sange la copil si sinusurile sunt foarte apropiate de creier si atunci aceste toxine ajung foarte repede in circulatia cerebrala, ele pot sa produca si un edem.
Sinuzita inseamna o infectie a oaselor maxilarelor si a oaselor craniului, ca urmare este o infectie severa care in afara de secretii nazale purulente, ce se gasesc si in rinoadenoidite banale, inseamna febra mare, stare generala proasta care poate duce la soc toxic. Daca nu se pune un diagnostic corect, poate duce la abcese cerebrale.
In aceste situatii, tratamentul trebuie initiat rapid pentru a evita si complicatiile precum socul toxic. Din fericire, marea majoritate a celor mici reactioneaza bine la medicatie.