Infectia cu HPV, responsabila pentru multe afectiuni maligne rectale
Cele mai expuse acestor teribile maladii sunt in special persoanele tinere care au un comportament sexual iresponsabil.
Daca pana acum s-a vorbit doar de cancerul de col uterin, aflati ca o infectare cu HPV poate provoca inclusiv tumori maligne la nivelul anusului, rectului, penisului sau laringelui. Statisticile arata ca 80% din cancerele de canal anal si de rect sunt insotite de infectii cu Human Papiloma Virus (HPV). Mai mult, exista categorii de persoane care au un risc mai mare de a contracta virusul.
Barbatii homosexuali au un risc de 35 de ori mai mare sa faca un cancer de canal anal decat populatia heterosexuala. Persoanele care au si virusul HIV concomitent au un risc intre 4 si 20 de ori mai mare de a contacta si virusul HPV si, in consecinta, de a face si un cancer de canal anal.
Alegeri 2024
03:24
Rezultate alegeri prezidențiale în Bihor. Kelemen Hunor, cel mai votat candidat în judeţul condus de Ilie Bolojan
03:03
Marcel Ciolacu, învins de Călin Georgescu cu peste 20.000 de voturi în Prahova, unde PSD are şefia Consiliului Judeţean
02:54
Rezultate alegeri prezidențiale în Sibiu. Călin Georgescu şi Elena Lasconi sunt primii doi clasaţi în primul tur
02:48
Rezultatele alegerilor prezidențiale din România, în presa străină: Cutremur politic, un candidat pro-rus produce surpriza
Daca pentru prevenirea cancerului de col uterin se recomanda testul anual Babes- Papanicolau, pentru a depista prezenta HPV la nivelul tubului digestiv inferior exista alte examene medicale.
Asadar, nu numai femeile se pot infecta cu HPV, ci si barbatii. Iar inainte de a trata o afectiune ar trebui sa ne gandim la prevenire, ne sfatuiesc specialistii. In cazul cancerului de col uterin, singura modalitate este vaccinul anti-HPV.
La ora actuala, exista studii in derulare care urmaresc daca vaccinul anti HPV ar putea fi la fel de eficient si in cazul barbatilor.