CSID: Suntem mult mai expusi accidentelor vasculare decat acum 20 de ani!
Cercetatorii britanici de la Oxford ne avertizeaza: suntem mult mai expusi accidentelor vasculare cerebrale decat acum 20 ani. In plus, varsta instalarii acestora a scazut mult.
In cazul femeilor care au mai putin de 55 de ani, riscul s-a dublat fata de perioada anilor '80. Incriminat este stilul de viata actual pe care il putem imbunatati prin cateva metode simple.
Accidentul vascular cerebral este insotit de simptome usor de recunoscut care trebuie sa trimita de urgenta pacientul la medicul specialist. Semnele apar dupa astuparea vaselor de sange din creier sau ruperea lor.
Hipertensiunea este o cauza majora a accidentului cerebral. Iar monitorizarea lunara a tensiunii reduce cu 40% riscul de accident vascular. Pe de alta parte, majoritatea persoanelor nu asociaza aceste probleme grave de sanatate cu lipsa activitatii fizice, care incetineste ingrijorator si circulatia singelui. Iar pentru a reduce riscul de accident vascular cu 90%, este de ajuns sa urcam zilnic cel putin 80 de scari.
De asemenea, hidratarea corecta a organismului tine departe problemele vasculare. Astfel, devine obligatoriu consumul zilnic a 45 de ml de lichide pe kilogram corp. Neglijarea acestei reguli poate provoca neajunsuri.
Pe de alta parte, functionarea corecta a vaselor de sange este influentata in proportie de 70% de alimentatie. Iar in ultimii 20 de ani, aceasta s-a modificat radical. Sa luam de exemplu sarea! Consumam mult mai multa pentru ca preferam alimentele procesate care contin aditivi. Iar acestia au in compozitie si sare.
Astfel, medicii recomanda limitarea consumului de sare la doar 5 grame pe zi. Mai ales, ca in combinatie cu grasimile, poate face ravagii in organism.
Astfel , grasimile animale nu trebuie sa depaseasca 10% din cantitatea zilnica de alimente. In plus, doua felii de piine integrala pe zi reduc cu 40% riscul de atac cerebral spun cercetatorii de la Harvard, iar ciocolata neagra il scade cu alte 5 procente. In ultimii 20 de ani, medicii vorbesc de un alt pericol major pentru sanatate: stresul. Iar gestionarea acestuia reduce cu 25% riscul unui accident vascular cerebral.
Extrem de expuse la aceste riscuri sunt femeile aflate in pragul menopauzei, care au meserii suprasolicitante. Din cauza diminuarii secretiei de hormoni estrogeni, acestea sunt expuse unui risc crescut de blocare a vaselor de sange. Un studiu recent spune ca efectele stresului ar putea fi compensate prin secretia hormonului oxitocina, care se elibereaza in timpul activitatii sexuale.