CSID: Numarul barbatilor bolnavi de cancer de testicule s-a dublat!
Numarul barbatilor care se imbolnavesc de cancer de testicule s-a dublat in ultimii ani. Acesta este si motivul pentru care medicii recomanda o monitorizare atenta a starii de sanatate.
Pe langa autopalparea care poate pune in evidenta modificari ale tesuturilor si structurilor, vizita anuala la specialistul urolog este mai mult decat necesara.
Intre 20 si 34 de ani este perioada in care cancerul testicular are cea mai mare frecventa. Iata un motiv suficient pentru ca specialistii sa faca o recomandare ferma.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
Autopalparea testiculara trebuie facuta la 2, 3 luni. Aceasta insa poate pune in evidenta doar formatiunile tumorale. Pentru microleziunile canceroase, medicii recomanda o investigatie simpla si neinvaziva.
Cancerul testicular are una dintre cele mai mari rate de vindecare dintre toate afectiunile maligne. Aceasta daca este depistat timpuriu. In aceste conditii, ecografia anuala nu trebuie neglijata. Iar in anumite situatii, ea trebuie facuta de urgenta.
Si durerea in timpul actului sexul trebuie sa trimita barbatii de urgenta la medicul urolog. In afara de cancer, o simpla autopalpare poate indica si afectiuni mai putin grave care necesita tratament.
O alta formatiune fara risc este si hidrocelul care apare la 3% dintre barbati. Este vorba despre un chist de lichid aflat in jurul unuia sau ambelor testicule care cauzeaza marimea in volum a scrotului. Iar medicul urolog este singurul care poate spune cu precizie despre ce tip de formatiune este vorba.