Caramel din Coca Cola si Pepsi, cancerigen? Un ONG din SUA il vrea interzis
Un ONG din Statele Unite cere autoritatilor interzicerea a doua tipuri de caramel din Coca Cola si Pepsi Cola, dupa ce s-ar fi demonstrat ca acestea ar provoca mai multe tipuri de cancer.
Reprezentantii organizatiei non-guvernamentale au anuntat ca este vorba despre 2-MI si 4-MI, doua produse chimice care rezulta din amestecarea caramelului obisnuit cu amoniac si sulfiti la temperaturi foarte mari (adica “reteta” de caramel folosita de Coca Cola si Pepsi).
Potrivit Centrului pentru Stiinta in Interes Public (CSIP) din SUA, in urma unor teste de laborator s-a dovedit ca cele doua substante provoaca diverse tipuri cancer: de ficat, plamani si tiroida, dar si leucemie.
Directorul executiv al CSIP, Michael F Jacobson, a inaintat o petitie oficiala catre autoritatile americane, in care cere ca aceste substante sa fie scoase din retetele delor doua companii de bauturi racoritoare, cat si din alte alimente si lichide care se comercializeaza pe piata americana, informeaza Daily Mail.
“Colorantii cancerigeni trebuie eliminati din alimente, in conditiile in care oricum singura lor functie este aceea de cosmetizare a produselor”, a declarat Jacobson. Acesta a mai adaugat ca nici caramelul obisnuit nu este sanatos, dar cel putin nu contine substante artificiale cancerigene.
Statele Unite accepta folosirea a patru tipuri de caramel, dintre care doua contin amoniac. Centrul pentru Stiinta in Interes Public doreste ca utilizarea acestora sa fie interzisa prin lege.
Reactia Coca-Cola la reteta dezvaluita. Afla unde-si tine compania secretul