Becurile economice, periculoase pentru sanatate. Contin mult mercur
Sunt economice si rezistente, dar prezinta multe riscuri pentru utilizatori. Este vorba despre becurile devenite obligatorii in toata Uniunea Europeana.
Intr-un comunicat al Comisiei de Securitate a Consumatorilor din Franta (CSC), specialistii atrag atentia asupra riscurilor pe care folosirea becurilor o implica. Totul din cauza continutului de mercur si a nivelului mare al radiatiilor electromagnetice.
Becurile, numite si fluocompacte, sunt de 4-5 ori mai putin consumatoare de energie, iar durata lor de viata ar fi intre 6000 si 10.000, fata de numai 1000 de ore pentru un bec clasic.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Uniunea Europeana a decis ca ele sa inlocuiasca vechile becuri pentru protectia mediului si sanatate.
Din pacate insa, Comisiei de Securitate a Consumatorilor din Franta solicita utilizatorilor prudenta in folosirea noilor becuri. Comisia recomanda “cumpararea becurilor pe ale caror etichete sunt afisate cantitatile cele mai mici de mercur”.
In cazul in care un bec se sparge, CSC recomanda aerisirea indelungata a incaperii si parasirea ei in aceasta perioada. Cioburile trebuie adunate cu grija, folosind manusi si sugativa, iar apoi trebuie puse in saci de plastic. In nici un caz nu trebuie folosit aspiratorul, “care ar pulveriza in aer particulele de mercur”.
Comisia mai spune ca, in caz de utilizare prelungita, consumatorul sa stea la o distanta de minimum 30 de centimetri.
CSC face apel catre autoritatile fanceze sa “determine valorile maximale de expunere la vaporii de mercur acceptabile in aerul ambiant”. De asemenea, “directiva europeana cu privire la limitarea folosirii anumitor substante periculoase in echipamentele electrice si electronice, in vigoare acum, sa fie revizuita, scazand nivelul maximal de continut de mercur de la 5 la sub 2mg/bec”.
Nu este prima atentionare aparuta in legatura cu aceste becuri. Folosirea pana noaptea tarziu a becurilor economice ar putea fi cauza cresterii riscului apartiei unor forme de cancer, printre care si cel mamar, sustin unii cercetatori.