Economice, dar slabe. Atentie la becurile pe care le cumparati
Romanii sunt pusi in fata unei alegeri dificile. Intr-o perioada in care fiecare leu conteaza, toti ne uitam de doua ori inainte sa cumparam ceva. De pilda, becuri economice.
Cele produse de marci cunoscute sunt de 10 ori mai scumpe fata de unele aduse de nicaieri. Teoretic, ambele au un consum redus de energie, insa oamenii reclama ca lumina lor le afecteaza vederea.
Ca sa ne convingem daca este asa sau nu, am comandat un test la "Institutul pentru Protectia Muncii". Au fost testate doua tipuri de becuri economice: unul este vandut de o firma consacrata, altul de una mai putin cunoscuta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Masuratorile incep cu cel ieftin fara o marca anume. De pe eticheta aflam ca are 20 de wati si trebuie sa produca lumina cat unul normal, de 100. Experimentul se repeta cu al doilea bec. Este de 11 wati si trebuie sa lumineze cat unul de 60.
Concluzia specialistilor: una scrie pe cutie, alta cumparam de fapt. Drept urmare, din ce in ce mai multi romani care au in casa becuri economice se declara nemultumiti si nu e de mirare din moment ce piata este invadata de produse de calitate indoielnica in proportie de 30%.
Daca nu vrem sa ne oboseasca ochii, expertii recomanda in camera de zi un bec de 200 de lucsi, care face cat doua normale de 100 de wati. In bucatarie unul de 250, echivalentul a doua lampi de 100 de wati si a uneia de 60 de wati.
In hol sunt suficienti doar 50 de lucsi, adica un bec normal de 60 de wati. In dormitor putem urma modelul din camera de zi. Baia in schimb, va fi scaldata in 250 de lucsi.