Apiterapia, un remediu uitat de autoritati si necunoscut de pacienti
Criza si indiferenta unor specialisti subrezesc putinele branduri romanesti. Candva reginele Europei, laptisorul de matca, mierea si polenul, produse la Institutul de Cercetare pentru Apicultura, pierd teren in fata celor din import.
Daca inainte de revolutie, anual 15.000 de pacienti apelau la aceste produse ca tratament impotriva unor boli grave, in prezent ajung extrem de putini.
Din pacate, reprezentantii Institutului de Cercetare pentru Apicultura nu au avut pana acum o strategie de promovare a produselor si terapiilor, de care multi romani nici macar nu au auzit. Si numarul medicilor autorizati pentru apiterapie este infim.
Alegeri 2024
07:16
The Guardian: Alegătorii din România sunt furioşi. Ce urmează după victoria şocantă a ultranaţionalistului în primul tur
22:52
Călin Georgescu, declarații directe despre Rusia. Ce a spus despre cezariană şi avort
22:25
Senatorul Liviu Brătescu susține că imaginea sa a fost folosită ilegal într-un videoclip deepfake pentru atacuri politice
22:16
POLITICO: Șeful TikTok, chemat la Parlamentul European pentru rolul jucat în alegerile șocante din România
Nu mai putin de 10.000 de romani sunt diagnosticati cu scleroza in placi, boala pentru care nu exista un tratament 100% eficient. Cercetatorii japonezi au demonstrat ca laptisorul de matca este unul dintre cei mai buni stimulatori ai celulor stem, iar celulele nervoase pot fi regenerate intr-un numar mult mai mare.
"Una dintre paciente, chiar la un an jumate dupa ce a inceput tratamentul, vorbim de o pacienta tanara si aproape de debut, a avut RMN-ul complet curat, nu a mai fost nicio leziune", a declarat Cristina Aoshan, apiterapeut.
Diagnosticat la 18 ani cu scleroza in placi, si Tiberiu Bancotan a reusit sa reduca leziunile la marimea unor ace cu gamalie. Medicii i-au administrat laptisor de matca, propolis si l-au intepat cu venin de albine.
"Patru leziuni pe creier si o leziune pe coloana vertebrala. In cateva luni de zile ajunsesem ca partea stanga sa nu o mai simt inclusiv mana stanga imi era paralizata", a spus Tiberiu Bancotan.
Apiterapia nu este un tratament exclusiv. Totusi, oamenii de stiinta francezi si italieni sustin ca Fosfolipaza A2, un component din veninul de albine inhiba virusul HIV Sida, si 300 de miligrame de laptisor de matca consumate zilnic duc la reducerea numarului de limfocite si ajuta in tratamentul unor afectiuni precum hepatita, astmul bronsic si diabetul.
Am putea face stup de bani din apicultura si apiterapie, daca specialistii de la Ministerul Agriculturii si-ar dramui resursele cel putin la fel de bine ca albinele. Institutul de Cercetare pentru Apicultura detine acum aproximativ 30% din piata produselor apicole.