Afla de ce este sanatos sa consumi cat mai multi pesti de dimensiuni mici
Nutritionistii spun ca acestia au un risc minim de contaminare cu substante nocive pentru ca nu mananca alte specii de pesti.
Mai mult, la ora actuala in SUA exista certificate care atesta siguranta speciilor comestibile in functie de portul de unde provin.
Poluarea marilor si oceanelor este o realitate crunta, numai daca ne gandim la ultimul dezastru ecologic din Golful Mexic. In aceste conditii, pestii mari consuma involuntar toxine care se acumuleaza in carne si grasime.
Evitati pestele vrac pentru ca nu stiti cum a fost recoltat si in ce conditii a fost pastrat. In plus, calitatea este de obicei intretinuta de conservanti si coloranti.
Totusi, exista si sortimente de peste mai putin nocive, precum hamsiile si guvizii.
De asemenea, sardinele, pastravul, codul si merluciul fac parte dintre speciile mai putin contaminate. In plus, pestii mici se conserva mult mai usor. De obicei sarea e suficienta ca sa se mentina buni pentru consum pe o perioada mai lunga de timp.
Un alt avantaj: pestii mici se pot consuma cu tot cu oase, in care se gasesc calciul si fosforul. De asemenea, pestele oceanic are cea mai mare cantitate de acizi omega 3 care intervin in procesele antiinflamatorii de prevenire a cancerului si bolilor cardiovasculare.
In ceea ce priveste toxicitatea cu metil mercur, aceasta nu este letala! Insa fiti precauti atunci cand va alegeti sortimentele de peste si cititi cu atentie eticheta produsului.