2009, anul operatiilor revolutionare in domeniul transplanturilor
De la prima trahee "hibrida", creata din celule stem si grefata cu succes de o echipa de medici din Spania, pana la primul transplant de trahee de la un donator, realizat in Belgia, comunitatea medicala are cu siguranta cu ce se mandri.
Mai ales ca acum tehnica medicala avansata permite chiar si crearea artificiala a unor organe, cum ar fi vezica urinara.
Sa revenim la chirurgii din Belgia. Desi poate nu suna revolutionar, adevarata provocare a fost irigarea continua a tesutului asa incat acesta sa nu moara. Pacienta, in varsta de 54 de ani, care abia mai putea respira dupa ce un accident de masina, este acum complet vindecata.
In vara anului trecut, chirurgii din Boston realizau prima conferinta cu Connie Culp, o pacienta care suferise peste 30 de operatii pentru un transplant de fata. Era a treia interventie de acest tip din lume, dar de departe cea mai complexa.
2009 a fost si anul primului transplant de brate, realizat de o echipa de chirurgi din Pittsburgh. Insa daca in urma cu doar cateva decenii donarea acestor parti ale corpului nu era chiar privita cu ochi buni, astazi a evoluat nu doar tehnica, ci si mentalitatea.