Romania vs Japonia! Cum i-a cucerit sushi-ul pe romani!
Din ce in ce mai multi romani se indragostesc de bucataria japoneza cu preparate usoare precum sushi. De altfel, combinatia de orez, peste si wasabi face minuni in curele de slabire.
Japonia versus Romania: preferintele culinare ale orientalilor sunt diametral opuse celor autohtone. Daca la noi predomina carnea grasa si sosurile uleioase, la japonezi este invers. E adevarat, la noi, sunt putine restaurante japoneze. Desi preturile sunt cam piperate, cand te asezi la masa iti dai seama ca a meritat.
Sunt si persoane care se incumeta sa faca singure sushi. La Cluj am intalnit un bucatar japonez profesionist care tine cursuri de gatit sushi. Costa 25 de lei, iar oamenii sunt incantati!
Cel mai usor de pregatit este maki sushi, adica orezul invelit in alge. Acestea se deosebire de California rolls, la care orezul este in exterior si algele in interior.
Cel mai important in preparatele de tip sushi este orezul. Vorbim despre unul special, care se pregateste tot printr-o metoda specific orientala.
Mai exista cateva ingrediente absolut obligatorii: sosul de soia, ghimbirul murat si pasta de wasabi, un fel de hrean al japonezilor. Pasta de wasabi se dizolva in soia pentru un gust picant-sarat.
Restaurantele au furnizori care aduc ingredientele direct din Japonia. Pentru sushi facut acasa, aprovizionarea e dificila.
Desi a fost greu, pana la urma am reusit sa gasim orez pentru sushi, alge deshidratate, otet din orez, soia sarata si wasabi.
Daca sunt proaspete, tonul si somonul au o culoare aprinsa. La fel de important este sa pregatiti sushi in ziua in care ati cumparat carnea. Altfel riscati sa va imbolnaviti.