Reacția unor pasageri argentinieni când au aflat în timpul zborului că Argentina a câștigat Cupa Mondială
De aproape 24 de ore Argentina este campioana lumii la fotbal. Pe toată planeta, milioane de argentinieni sărbătoresc victoria obținută de Messi și colegii săi de la națională, în fața Franței, în finala Campionatului Mondial din Qatar.
Argentinienii așteptau această cupă de dinainte să se nască Lionel Messi, iar acum numele lui este în inimile lor. La capătul unei finale palpitante, Argentina a devenit campioană mondială, după loviturile de departajare, în timp ce Messi și Mbappe au scris istoria unui campionat cu numeroase goluri și recorduri.
Sute de mii de oameni au umplut străzile din capitala Buenos Aires și din marile orașe argentiniene.
Fanii au plâns de fericire şi şi-au arătat cu toată suflarea admiraţia pentru Messi şi naţională Argentina.
Stefano Pozzebon, corespondent CNN: „Majoritatea celor din jurul meu nu au văzut până acum Argentina câștigând Cupa Mondială la fotbal. Alții au așteptat 36 de ani să vadă acest triumf. Și puteți vedea cum bucuria se răspândește peste tot, aici, în Buenos Aires.”
Reporter: „Cum te simți acum că Argentina a câștigat Cupa Mondială?”
Suporter: „Sunt foarte fericit! Nu vă pot explica cât de mult mă bucur! Sunt cel mai fericit om din lume!”
De la marea sărbătoare nu a lipsit portretul lui Maradona.
Bucurie a fost și pe străzile din Rosario, orașul natalal lui Leo Messi, eroul finalei din Qatar.
Câțiva fani ai echipei naționale a Argentinei au ieșit să sărbătorească victoria chiar pe străzile din Paris... Printre lacrimi, microbiștii francezi au găsit puterea de a-i felicita pe argentinieni.
Suporter: „Reacția mea la acest meci este că a fost unul foarte bun cu două echipe
Suporter: „Meciul a fost incredibil. Putem vorbi despre multe lucruri, despre arbitru, despre orice. Dar la finalul zilei, Argentina a meritat victoria. ”
Cupa mondială a fost salutată şi în aer, la mare înălțime. Căpitanul unui zbor Buenos Aires - Madrid i-a anunţat pe călători imediat ce Argentina a devenit campioană.
În Qatar, campioana mondială a străbătut străzile capitalei Doha cu un autobuz descoperit de unde a salutat mulțimea de fani în extaz. Potrivit reporterilor de la fața locului, cel puțin 50 de mii de argentinieni s-au aflat în tribune.
Recordurile bătute de Messi și Mbappe în Qatar
Meciul finalei, considerat unul dintre cele mai frumoase din istoria campionatelor mondiale, a adus și o serie de recorduri. Astfel, starul argentinian Lionel Messi a devenit fotbalistul care are cele mai multe meciuri jucate la Campionatele Mondiale, 26, cu unul mai mult decât Lothar Matthäus. După primele 24 de minute din finală, jucătorul argentinian l-a depășit și pe Paolo Maldini la numărul de minute pe teren la un mondial.
În plus, Messi este după finala din Qatar și primul jucător din istorie care a marcat în fiecare meci din fazele eliminatorii ale unui turneu final.
Tot Lionel Messi este singurul jucător care a câștigat Balonul de Aur de două ori la Cupa Mondială.
Și starul Franței, Kylian Mbappe a bătut niște recorduri. La 23 de ani și 363 de zile, Mbappe este cel mai tânăr jucător din istorie care ajunge la 10 goluri marcate la Campionatul Mondial. Ulterior, în prelungiri, a punctat şi pentru a 11-a oară.
Pe de altă parte, doar doi jucători în istoria Cupei Mondiale au reuşit hat-trickuri într-o finală de campionat mondial: Mbappe şi Hurst, în 1966. Per total însă, niciun jucător din istoria Mondialului nu a marcat mai multe goluri în finale decât Mbappe care are acum 4 după ce el a marcat și în 2018 împotriva Croației, în ultimul act.
Iar Campionatul din Qatar a fost cel mai scump din istorie. 220 de miliarde de euro se estimează că au cheltuit qatarezii. În comparație, Campionatul Mondial din Brazilia din 2014 a costat aproximativ 11.5 miliarde de dolari, iar cel din Rusia din 2018 undeva la 14 miliarde de dolari.
În Qatar au fost oferite și cele mai mari premii din istorie. Astfel, Argentina a primit 42 de milioane de euro şi Franța - 30 de milioane. Acum 40 de ani, de pildă, la campionatul organizat în Spania în 1982, premiul cel mare a fost de doar 2,2 milioane de euro.
Pe de altă parte, a fost primul Campionat Mondial în Orientul Mijlociu și de asemenea primul organizat de o țară arabă. Acest turneu a fost ultimul la care au participat 32 de echipe naționale, inclusiv țara gazdă. Următorul va cuprinde 48 de echipe. Şi a fost de asemenea primul care nu a avut loc în iunie sau iulie, ci în noiembrie - decembrie.
O altă premieră a fost aceea că arbitrii femei au arbitrat jocuri la acest turneu majoritar masculin desfășurat într-o țară musulmană.