Viceprimarul Capitalei vrea un aparat care sa anunte cu 4 ORE inainte un cutremur. Reactia expertilor: "Mituri pentru copii"

Dată publicare: 03-03-2017 19:06
Dată actualizare: 06-03-2017 07:10


In cazul unui cutremur major, cladirile subrede ale Bucurestiului nu vor lua doar vietile celor care locuiesc in ele ci si pe ale trecatorilor din zona.

Avertizarea a fost facuta de Ordinul Arhitectilor din Romania. Expertii au luat ca exemplu cea mai aglomerata artera - Bulevardul Magheru. Din nefericire, autoritatile par ca nu pricep situatia. Ba mai mult, viceprimarul Capitalei a declarat ca ar exista aparate care prevad cutremurul, cu 4 ore inainte. In felul acesta, a devenit tinta tuturor ironiilor.

La un eveniment organizat de Ordinul Arhitectilor din Romania, viceprimarul Capitalei a fost ironizat de un ONG-ist dupa ce a povestit ca este interesat de un sistem de prevenire a cutremurelor prezentat de niste specialisti din Rusia si Israel.

Aurelian Badulescu, viceprimarul capitalei: Ne avertizeaza cu 4 ore inainte. Motiv pentru care vom avea in acest moment o discutie publica cu dansii.
Reporter: Cum patru ore?
Aurelian Badulescu: Exact cu patru ore.
Reporter: Inainte de a se produce un cutremur?
Aurelian Badulescu: Da. Vad ca este un tanar cu barba acolo care rade. Puteti sa veniti...
Barbat: Aveti un sistem?
Aurelian Badulescu: Nu aveti, avem. Trebuie sa... Dvs ma intrebati pe mine?
Barbat: Da, vreau sa aflu. Sunt cetatean.
Aurelian Badulescu: Nu, dvs ati ras la ce spun eu, la initiativa si demersul.
Barbat: Voi continua sa rad.
Aurelian Badulescu: Daca veti continua sa radeti, ia, continuati in alta parte.
Barbat: Ce faceti? Alo.
Aurelian Badulescu: Va imping. Asta meritati. Daca ma luati la misto.
Barbat: Nu am voie sa rad?
Aurelian Badulescu: Nu. Este din categoria oamenilor care nu au ce face. Si vedeti fumeaza tigarete din acelea, cred ca cu etnobotanice.

Aurelian Badulescu: De ce razi? Nu sta la misto cu mana.
Barbat: Rad ca vreau.
Aurelian Badulescu: Daca ai de spus, spune.
Barbat: Am spus, e jenant ceea ce ati spus pe camera.

Specialistii nu cred ca exista in acest moment un astfel de sistem de avertizare.

Matei Sumbasacu, specialist constructor in regiuni seismice: "20-30 de secunde ai. 2-3-4 ore este imposibil. Nu zic eu nimic, zice USGS, o autoritate mondiala in seisimica. E la sectiunea mituri pentru copii"

5000 de oameni risca sa moara doar pe Bulevardul Magheru din Capitala in caz de cutremur major

Din pacate, noi nu reusim sa folosim nici cele 30 de secunde cat ii ia undei de soc din Vrancea sa se propage. Desi Institutul de Fizica a Pamantului are de ani bun un sistem de avertizare in caz de cutremur, nicio regie de distributie a gazului, a energiei electrice sau termice nu a cerut sa se conecteze la acesta. Sistemul este complet gratuit.

Reporter: Ati adus in atentia cuiva, a autoritatilor de a folosi acest sistem?
Constantin Ionescu, director INFP: Am adus, am informat, stiu si ministerele de resort, de exemplu ministerul dezvoltarii.

De avertizarea populatiei, deocamdata nici vorba. In tarile cu risc seismic sunt bine cunoscute asa numitele zone sigure, unde se pot refugia sinistratii. Am incercat sa aflam de la ISU daca exista asa ceva si in Bucuresti.

Andrei Popa, ofiter IGSU: Acestea sunt stabilite cu administratia locala, dar nu am sa va zic o lista exacta. Aceasta va fi difuzata in timp util. Ce pot sa va promit este ca ma voi interesa de aceasta lista.
Reporter: Care este zona sigura cea mai apropiata de acest punct?
Andrei Popa, ofiter IGSU: Cea mai sigura zona este sa parasiti cladirea.

Ar putea sa nu fie suficient, daca sunteti intr-o zona cu multe cladiri cu risc seismic. Bulevardul Magheru este o zona extrem de periculoasa in caz de seism. Aceasta cladire ar putea sa cada la un cutremur mai mare pentru ca este inscrisa in clasa 1 de risc seismic. Din pacate zona este extrem de aglomerata astfel ca ar avea de suferit nu doar oamenii care locuiesc acolo, ci si cei care trec in fiecare zi pe aici.

Specialistii de la Ordinul Arhitectilor au calculat ca blocurile cu risc seismic de pe Magheru au o suprafata de 65 de mii de metri patrati. Daca ar cadea, s-ar imprastia pe o arie de 150 de mii de metri patrati. Cu alte cuvinte, cei 2000 de oameni care locuiesc in aceste cladiri, dar si cei peste 5000 de oameni aflati in trecere sunt in mare pericol.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO