Cum trebuie asezata mobila in casa pentru a fi in siguranta la un cutremur major. Greselile pe care le fac romanii
Exista viata dupa cutremur, lectia japoneza, EPISODUL 4. In Japonia nu conteaza daca imobilul in care stai este rezistent la seism cat timp ai mobilier periculos care te poate accidenta grav sau chiar ucide.
Campania "Exista Viata Dupa Cutremur" va arata cum sa va amenajati locuinta astfel incat sa nu riscati nimic. Asiaticii isi aranjeza eficient interiorul si ne explica pe indelete cum sa nu facem greseli fatale. Lectia lor vine la 40 de ani distanta de marele cutremur din 4 martie '77. Pacat ca autoritatile noastre nu au invatat absolut nimic de atunci.
Japonezii isi cumpara de regula o masa cu structura din fier daca este posibil, sub care se poate adaposti intreaga familie. Si exclud multe tipuri de mobilier pe care noi inca le gasim in multe dintre casele romanilor. Adica sifoniere si corpuri de mobilier care se pot transforma oricand in capcane mortale.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Cand Japonia e zguduita de un cutremur, casele si blocurile sunt zdruncinate din temelii, dar putine sunt afectate serios sau se prabusesc. Autoritatile nipone anunta ca in functie de intensitatea seismica, 30 pana la peste 40% din numarul victimelor care isi pierd viata in seismele japoneze, provin de la mobilier si amenajarile interioare. Chiar si pentru Tokyo, predictiile afisate de catre pompieri, sesizeaza ca exista un mare pericol in interiorul cladirilor trainice.
Nu structura in sine, care nu se prabuseste te poate ucide, ci intreg mobilierul si acareturile din locuinta. Interioarele locuintelor clatinate intens arata terifiant atunci cand totul se prabuseste in incaperi. Degeaba raman casele si blocurile in picioare, daca inauntru toate camerele sunt pur si simplu devastate de miscarile telurice, acolo unde mobilierul nu este bine ancorat si bine prins. Japonezii au invatat ca trebuie prinse bine si acum predau in toata tara lectia sigurantei in propria locuinta.
Nu e oras in Japonia unde sa nu existe cel putin un centru special amenajat, unde sa inveti cum sa iti asiguri corpurile de mobilier.
O romanca stabilita in Japonia de peste un deceniu explica seriozitatea cu care este privita amenajarea locuintei in aceasta tara. Spune ca mobilierul masiv si greoi a fost de ani buni inlocuit cu corpuri mici, usoare si dintre acestea foarte putine sunt suspendate. Eliza Yamada ne-a prezentat oferta bogata, pe care o gasesti in toate supermarketurile japoneze.
Un alt roman stabilit la Tokyo spune ca nevoia l-a invatat sa isi asigure bunurile din casa, care daca nu te ucid, sunt distruse irecuperabil. Cine nu vrea mobilier mic, ancorat inestetic, are dulapuri incastrate, cu usi culisante, care nu se deschid.
Dulapurile inalte si pana in in tavan, dintr-o bucata, sunt o alta recomandare in Japonia. Pentru ca un corp pana sus nu mai poate face balans si nu se mai poate prabusi, cat timp podeaua si tavanul nu ii mai permit, devenind o piedica naturala la trepidatii mari. De altfel, intreg mobilierul este prins de pereti in toate institutiile din Japonia, de la ministere si sediile prefecturilor pana la scoli si oficii postale. Directorul unei unitati de invatamant din zona Musashino ne arata biroul sau:
Omul e invatat pas cu pas ce se faca si sa nu faca. Odata la cateva luni li se reaminteste in programe speciale sa nu ignore acest aspect.
Iar in casele japoneze regula salvatoare e masa. Fiecare trebuie sa isi cumpere mese trainice, sub care sa se ascunda la fel cum copilasii se ascund sub banci, in scoli. Locatarilor li se recomanda sa stea sub mese rezistente pana trece unda de soc, si abia apoi sa paraseasca locuinta. Oamenilor nu li se spune sa stea in zone in care s-ar putea forma un trinughi salvator, cum adesea s-a discutat la noi.
Niponii au gandit in schimb un sistem special si in privinta bailor, care in caz de cutremur catastrofal, pot deveni un adapost salvator.
In Japonia nu gasesti celebrele seturi pentru dormitor, care includ un sifonier cu usi cu oglinzi, dispus perpendicular pe patul matrimonial. Adica exact cum te atentioneaza japonezul ca nu e bine! Spoturile de informare din Japonia spun ca dulapul trebuie pus astfel incat sa nu cada peste pat, pentru ca daca seismul are loc noaptea, riscul sa te ucida in somn, e mare. De asemenea, japonezii nu concep acel tip de mobilier tip arcada, cu un corp cu etajere deasupra unei canapele extensibile. In acest caz, canapeaua se transforma in pat, iar omul are o greutate deasupra capului, care ii poate fi fatala la zgaltaieli care pot dezmembra mobila.
Multi romani locuiesc in cladiri cu bulina, declarate pericol public, nutrind speranta ca specialistii s-au inselat, au fost rau intentionati sau in general ca structurile vor rezista. Nimeni nu pare sa isi puna problema mobilierului, cat timp oricum isi asuma traiul intr-o casa cu risc sporit.