Japonezii, alertati prin SMS cu zeci de secunde inainte de cutremur. In Romania autoritatile nu doresc un astfel de sistem
"Exista viata dupa cutremur, episodul 3". Fie ca este noapte sau zi esti alertat cu zeci de secunde si chiar minute bune inainte sa vina un cutremur mare.
Asta daca esti in Japonia, tara in care autoritatile au pus la punct un sistem prin care cetatenii sunt avertizati eficient.
Campania "Exista Viata dupa Cutremur" va arata cum au gandit niponii un program performant, facut initial pentru garniturile de tren si pentru metrou. Ulterior sistemul s-a aplicat tuturor cetatenilor, care primesc mesaje pe telefonul mobil, dupa ce o lege a obligat companiile de telefonie sa integreze in toate terminalele acest serviciu.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Si romanii ar putea fi informati cu 25 de secunde inaintea unui seism major. Autoritatile pot instala dispozitive de alertare in anumite zone din Bucuresti si din tara echipamente care exista in prezent la Ministerul de Interne, la Guvern si la Institutul de Fizica Pamantului. Doar ca la noi autoritatile se tem sa nu panicheze populatia, oamenii s-ar speria si ar putea face gesturi necugetate in momentele premergatoare seismului. Responsabilii nostri recunosc ca natiunea nu este scolarizata si nu este antrenata pentru asta.
Provincia Kumamoto, sud-vestul Japoniei, 16 aprilie 2016, toiul noptii. La ora 1 si 25 de minute un barbat primeste o alerta pe telefon. Mesajul e clar: "Atentie, urmeaza un cutremur". Si incepe cosmarul. La un cutremur de 7,3 pe Richter cladirile sunt zguduite terifiant, zgomotul este covarsitor si senzatia de panica e amplificata de faptul ca in locuinte se ia curentul. Si totusi, localnicii nu sunt prinsi dormind, au fost treziti cu cateva zeci de secunde inainte sa inceapa zgaltaiala.
Bogdan Enescu este cercetator seismolog, stabilit in Japonia in urma cu mai bine de 17 ani. A simtit de multe ori cat de bine e sa stii ca va avea loc un cutremur si povesteste cum functioneaza sistemul implementat de ani buni, la operatorii de telefonie mobila din Tara Soarelui Rasare.
Bogdan Enache, seismolog in Japonia: "Sunt 4 operatori si fiecare are propriul mesaj, nu este o aplicatie, este ceva built in, telefonul te sesizeaza."
La Kumamoto, unde a fost epicentrul seismului din aprilie anul trecut, mesajul de alerta a venit cu doar 30 de secunde anterior miscarilor, insa in centrul Japoniei sau chiar la Tokyo acelasi mesaj a ajuns chiar si cu 3 minue inainte. Minute extrem de pretioase.
Japonezii par extrem de relaxati in viata de zi cu zi. Un aport important il are si faptul ca sunt constienti ca nicio miscare serioasa a Pamantului nu-i ia ca din oala. In Japonia se face scolarizare continua, copiii si adultii sunt in permanenta informati despre cum sa actioneze atunci cand are loc un cutremur. Despre care sunt primele lucruri pe care trebuie sa le faci, cum sa te protejezi, cum sa alertezi salvatorii sau cum sa iti securizezi locuinta vom vorbi pe larg la Stirile PROTV.
Pentru cateva sute de euro, japonezii isi pot monta si dispozitive fixe in locuinte, care sa ii anunte despre iminenta unui cutremur mare. Alarma nu porneste decat la seisme de peste 5 pe Richter si vazand imaginile fimate de japonezi in propriile locuinte iti dai seama cat de important este rucsacul de prim ajutor care sa contina o lanterna si multe alte produse care sa te protejeze. Si in Romania e recomandat un rucsac, insa romanilor li se spune sa aiba un aparat de radio cu baterii. Iar pentru ca telefonia mobila sa aiba aceasta tehnologie ar trebui sa functioneze un intreg sistem de senzori, dispusi in zonele cu activitate seismica intensa. In Japonia investitia s-a facut pentru retelele de tren, unde garniturile ating viteze ametitoare si alerta opreste intreg transportul pe sine, pentru a evita tragediile. Implementarea la nivel national s-a facut printr-o institutie asemanatoare STS-ului de la noi.
Cand oamenii raman fara electricitate, blocati in locuinte uneori, telefoanele raman practic singurele dispozitive de informare in casa. Cele mai multe dintre aparate au antene de receptie si televiziunile transmit LIVE toate difuzarile de tip Breaking News.
Daca in Romania ar functiona acest sistem, un cutremur din Vrancea ar putea da alerta la Bucuresti cu aproape 25 de secunde inainte de pericol, sustin specialistii japonezi. Dupa evacuarea cladirii, oamenii ar putea fi sesizati despre o eventuala replica, astfel incat sa nu mai revina in locuinte in orele urmatoarele, cand noi zgaltaieli ar putea fi decisive pentru o structura veche care a rezistat la prima zguduire.
Cutremurul din Kumamoto a avut 2 replici majore. 40 de persoane au murit, peste 1.000 au fost ranite si salvate din daramaturi, si 2 mii de case vechi s-au prabusit. Un tunel s-a surpat in Sudul insulei, un pod peste autostrada s-a prabusit, mai multe drumuri au fost blocate din cauza alunecarilor de teren, iar serviciile de tren au fost paralizate. Aeroportul Kumamoto a fost inchis vreme de o saptamana, iar scolile, parcurile si statiile pompierilor au devenit adaposturi temporare. Pentru ca in Japonia e religie sa inveti ce sa faci in prmele 72 de ore dupa un seism mare.
Sursa: Pro TV
Etichete: cutremur, japonia, Exista viata dupa cutremur,
Dată publicare:
01-03-2017 18:53