Romania, sa fii sanatoasa: managementul defectuos al spitalelor romanesti

×
Codul embed a fost copiat

Scurgeri de fonduri, afaceri in familie, toate in numele pacientului si pentru binele lui.

Aparati de legi permisive, multi dintre managerii care s-au perindat pe la conducerea spitalelor au lasat in urma contracte paguboase, care capuseaza sistemul sanitar, aducand pagube de miliarde de lei lunar, in conditiile in care romanii isi cumpara singuri medicamentele.

Banii din sistem sunt putini, dar si cei care ajung in institutiile sanitare, in loc sa fie directionati spre oameni, dispar in gauri negre. Astfel, spitalele din Romania isi anunta unul cate unul falimentul.

Investitii paguboase la Spitalul Judetean din Botosani

La Botosani, la Spitalul Judetean, mesele de operatii se rup cu pacientii, in conditiile in care au costat  peste 3 milioane de euro. Cel care le-a cumparat a plecat de la conducere, lasand in urma un dezastru. Astazi este un prosper om de afaceri, avand legaturi cu cei care de-a lungul vremii au avut contracte de sute de mii de euro cu spitalul.

Citește și
spital
Respectul pentru cel bolnav este religie in Statele Unite ale Americii
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Ironic, indignat, furios si de cele mai multe ori descurajat. Aceasta este imaginea medicului roman pus sa lupte cu moartea cu mainile goale.

La Spitalul Judetean Botosani lumea vorbeste pe la colturi despre bataia de joc in care a fost condus spitalul. Cu mare fala si onoruri, conducerea din anii 2008-2009 anunta modernizarea blocului operator: 3 milioane de euro au fost cheltuite pentru cumpararea de aparatura si igienizare. Atat de buna a fost investitita, incat pacientii aflati sub anestezie au cazut cu mesele de operatie care s-au rupt.

Se spune ca sala de operatie este inima unui spital. Este locul in care medicii fac minuni, este locul numit de americani, de exemplu, zona prioritate 0. La noi, insa, acela este locul in care odata intrat nu te mai salveaza nici priceperea medicilor, nici Dumnezeu, pentru ca esti condamant de cei care conduc spitalele. Medicii si asistentele nu vorbesc despre pericolul legat de mesele de operatie, iar rudele nu afla niciodata.

Actualul director de la Spitalul Judetean Botosani spune ca predecesorul sau, inginer de meserie, a facut totul de ochii lumii, nu in interesul pacientului. Iar investitia de 3 milioane de euro s-a facut in pripa, asa cum se intampla in majoritatea spitalelor.

Domnul Muntianu, fostul director al spitalului, cel responsabil cu dotarile de acum doi ani, spune ca a procedat ca la carte si ca vina o poarta medicii spitalului, pe care i-a consultat si i-a pus sa semneze pentru fiecare achizitie.

Medicii spun insa ca la licitatie, fostul director ar fi ales paradoxal furnizorul cu cele mai scumpe mese, insa niciuna din cele opt nu poate sustine o greutate mai mare de 100 de kg. Daca ei nu au cerut asta in mod special, nici directorului nu i-a pasat.

"Razboi" intre medici si managerul spitalului

Asa de bine au colaborat medicii cu fostul director ca nu numai mesele de operatie au probleme. La inceputul anului 2009, o scrisoare anonima trimisa de cineva din spital sesiza Curtea de Conturi ca fostul director Muntianu a facut numeroase achizitii cu nereguli. De exemplu, sistem de acces cu cartele magnetice si supraveghere video care a costat 100.000 de euro, desi pacientii isi aduceau medicamentele de acasa.

Primele concluzii ale controlului: unitatea a decontat furnizorul situatii de lucrari ce contineau date nereale. Pe scurt, firma a lansat un pret mic la licitatie, dar a facturat cu 25% mai mult. Ca o coincidenta stranie, si-au dat seama de asta si au returnat banii facturati in plus, chiar in timpul controlului, adica 250 de milioane de lei vechi.

Acelasi control a mai aratat ca spitalul a platit o firma de constructii cu 100.000 de lei, adica 25.000 de euro, pentru reparatii la incaperi, care insa in cele mai mute cazuri au fost facute doar pe hartie. Si reprezentantii acestei firme au dat inapoi banii platiti in plus cand au aflat de control. 60 de milioane de lei vechi s-au intors la spital, bani cu care conducerea ar fi putut repara terasa ca sa nu mai ploua in salile de operatie.

Fostul director recunoaste toate aceste lucruri si multumeste Curtii de Conturi ca "i-a deschis ochii".

Cu principiul ca "perfect legal" nu se poate, domnul Muntianu a plecat de la conducerea unitatii in 2009, cand un ordin al ministrului prevedea ca doar cadrele medicale pot conduce spitale. Acum e un prosper om de afaceri.

Are mai multe firme, printre care una de consultanta in management, dar si o televiziune locala, in parteneriat cu fostul sef al Directiei de Sanatate Publica care, in acea perioada, monitoriza cheltuielile bugetare ale spitalului.

Coincidenta sau nu, pentru cea mai recenta afacere - postul de televiziune - fostul director al spitalului are un spatiu inchiriat chiar in cladirea unui holding din care face parte firma care a vandut cartelele magnetice spitalului.

Domnul Muntianu a devenit intre timp si expert autorizat in acreditarea spitalelor, proces ce ar trebui sa inceapa la anul. El ar trebui sa dea in viitor aviz de functionare unei unitati medicale, daca intruneste anumite conditii. Legea il impiedica sa expertizeze si Spitalul Judetean Botosani, fiind in localitatea sa de domiciliu.

Blocul operator functional e prima conditie pe care trebuie sa o intruneasca un spital, asa ca i-ar fi imposibil sa gireze pentru o unitate in care chiar el a fost cel care a pus pe butuci siguranta pacientului si sansele ca acest spital sa fie vreodata acreditat.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Afla cum e structurat sistemul de sanatate din Germania
Afla cum e structurat sistemul de sanatate din Germania

Sistemul german de sanatate este considerat a fi unul performant. In 2004, Germania se afla pe locul al 13-lea in lume in ceea ce priveste speranta de viata (78 de ani la barbati), iar mortalitatea infantila este foarte scazuta.

Respectul pentru cel bolnav este religie in Statele Unite ale Americii
Respectul pentru cel bolnav este religie in Statele Unite ale Americii

Campania "Romania, sa fii sanatoasa" prezinta lectia americana despre ingrijirea pacientului. Stirile ProTV va arata un sistem, cladit special pentru nevoile suferinzilor, dar in acelasi timp reglementat, ca o afacere din care toata lumea castiga.

Romania, sa fii sanatoasa: Cum au reformat spaniolii sistemul de sanatate
Romania, sa fii sanatoasa: Cum au reformat spaniolii sistemul de sanatate

"Romania, sa fii sanatoasa"! Stirile PROTV au lansat pe 25 octombrie o campanie cu acest nume - o radiografie a sistemului sanitar, care are mai degraba nevoie de o tomografie.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea
Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea

Donald Trump continuă să facă numiri controversate în administrația pe care o va conduce în al doilea mandat la Casa Albă. Joi a venit rândul celui care va gestiona Ministerul Sănătății.

Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi
Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi

Armata rusă a lansat joi seara un atac cu drone dinspre Marea Neagră către regiunile sudice ale Ucrainei, lovind cu precădere Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi, relatează Ukrainskaia Pravda, potrivit News.ro.