Romania, sa fii sanatoasa: Cum au reformat spaniolii sistemul de sanatate
"Romania, sa fii sanatoasa"! Stirile PROTV au lansat pe 25 octombrie o campanie cu acest nume - o radiografie a sistemului sanitar, care are mai degraba nevoie de o tomografie.
Dintr-o serie de reportaje realizate de Paula Herlo si Rares Nastase vom afla de ce sanatatea se zbate in mizerie, cine se face vinovat de risipa si mai ales la cine au ajuns muntii de bani, in loc sa ajunga la bolnavi.
Anchetele noastre vor vorbi despre scurgeri de fonduri, management defectuos, spitale in ruina si pacienti abandonati. Vom identifica suferintele sistemului si vom veni cu solutii, asa cum s-a intamplat in alte tari care au declarat sanatatea prioritate nationala.
De ce are Spania unul dintre cele mai accesibile sisteme de sanatate?
In Spania, structura sistemului sanitar seamana cu cea de la noi, dar totusi este altfel. Diferenta vine din managementul performant si din controlul asupra banilor. In plus, la ei se respecta circuitul pe care trebuie sa-l urmeze un pacient: medic de familie, medic specialist de policlinica si intr-un final medic de spital. Astfel 90% dintre bolnavi sunt tratati in sistem ambulatoriu, iar asta se traduce prin economii la bugetul sanatatii.
Spania este tara cu unul dintre cele mai performante si accesibile sisteme de sanatate din Europa. Regandit in urma cu 20 de ani si cladit in baza unor principii de management, sanatatea in Spania a ajuns ce este astazi datorita unor oameni vizionari care au inteles ca gradul de civilizatie al unei tari depinde si de starea de sanatate a populatiei.
Au regandit medicina primara, au inchis spitale neperformante si au construit altele noi, raportate la numarul de locuitori. Au perfectionat medici si au stabilit un sistem de plata al taxelor pentru santate in functie de salariile angajatilor. Platesc mai mult, dar odata ajunsi in spital primesc totul: ingrijire, tratament de ultima generatie si poate cel mai important: respect.
Petru Sucel e un tanar chirurg care face performanta in medicina intr-unul din cele mai mari spitale din Barcelona. Lucreaza in sistemul medical spaniol de noua ani si primul cuvant care ii vine in minte cand il intrebi despre sistemul de sanatate spaniol e: pacientul nostru, stapanul nostru.
"Atentiile", total interzise
Nimeni nu da cadouri medicilor, iar daca doctorii ar fi prinsi ca primesc, ar fi dati afara.
La noi, in schimb, medicii sunt nevoiti sa accepte cadourile pacientilor. Salariile mici si mizeria in care se zbate sistemul a dezumanizat unii doctori, care privesc pacientul doar ca pe o sursa de venit. Altii, desi corecti si cu drag de meserie, stiu ca nu pot supravietui cu salariile pe care le primesc de la stat.
In Spania, pacientii au si obligatii
Acestia trebuie sa mearga o data la sase luni la medicul de familie. De altfel, medicina primara a fost prima supusa reformei in Spania. Au construit centre de santate in toate satele si orasele si i-au obligat pe oameni sa se inscrie la medicul de familie. Altfel n-au acces in spitale.
Si Romania a avut un o retea bine pusa la punct inainte de revolutie. In 1997 medicina primara s-a privatizat, medicii si-au cumparat cabinetele, iar in acest moment exista acoperire doar la orase, pentru ca n-au fost incurajati sa profeseze la tara.
In Spania, ministerul a construit cabinete, le-a dotat dupa cele mai inalte standarde si i-a incurajat pe tinerii absolventi de facultate sa munceasca la tara pana cand isi dau specializarea.
Ierarhia sistemului medical
Teoretic, si la noi pacientii sunt filtrati de medicul de familie. Practic, insa, multi dintre cei care ajung la ei in cabinet primesc o trimitere la spital, pentru ca medicina in ambulatoriu e ca si inexistenta, asa ca la noi 80% dintre investigatiile medicale se fac in spital.
Tocmai pentru a reduce presiunea asupra spitalelor, spaniolii au asezat asistenta medicala pe paliere: medicina de familie, policlinici, spitale de rang I, II si III.
Pacientul merge mai intai la medicul de familie, care daca simte ca nu e de competenta lui, il va directiona spre un spital de rang I. Adica un centru cu 50 de paturi, unde se poate face chirurgie in ambulatoriu sau orice alte interventii chirurgicale minore. Pentru toate procedurile pe care le face, are la dispozitie cea mai buna dotare.
Daca pacientul nu poate fi tratat intr-un astfel de spital, e trimis intr-unul de rang II, unde se pot face majoritatea interventiilor chirurgicale.
La spitalele de rang III - adica cele universitare, considerate centre de excelenta - ajung doar cazurile cu adevarat grave: cei care au nevoie de transplant sau alte tratamente complicate.
Spitalele in subordinea autoritatilor locale
Cand au reformat sistemul, spaniolii au trecut spitalele in subordinea primariilor, care primesc bani din bugetul pentru sanatate ca sa le finanteze. In plus, fiecare comunitate aloca 40% din taxele locale spitalelor si primariilor, iar asta le da dreptul sa ceara socoteala directorilor pentru fiecare cent cheltuit.
Si la noi spitalele au trecut in subordinea autoritatilor locale, dar managerilor nu le cere nimeni socoteala. Dimpotriva. La Stirile PROTV veti vedea o serie de anchete care dezvaluie cum se scurg banii din sistemul sanitar, dar si lipsa de eficienta a managerilor.
In Spania, managerii au indici de performanta in functie de care isi iau salariul, care uneori poate sa ajunga pana la 100.000 de euro pe an, asa ca nimeni nu-si risca postul pentru o spaga sau pentru a satisface interesele vreunui agent economic. La noi managerii incheie contracte paguboase, fara sa fie trasi la raspundere.
E adevarat ca in Spania banii alocati sanatatii sunt mai multi, pentru ca si numarul celor care platesc este mai mare. 50% din populatia tarii contribuie la bugetul sanatatii, adica 17 milioane de platitori.
La noi doar 18%, adica 4 milioane de romani care finanteaza sanatatea tuturor romanilor. Pentru ca statul roman, desi sarac, isi permite sa scuteasca de la plata impozitului pentru sanatate 11 milioane de cetateni. Si ca tabloul sa fie si mai pitoresc aflati ca, desi Romania are 22 de milioane de locuitori, la Casa de Asigurari erau inregistrati 27 de milioane in 2008. O alta dovada a haosului din sistem.
Suntem departe de spanioli pentru ca si banii investiti in sanatate sunt mai putini. Putem invata insa de la ei regulile simple care ar putea ajuta si sistemul nostru: reorganizarea medicinei de familie, inchiderea spitalelor neperformante si mai ales eliberarea spitalelor de pacienti care pot fi tratati acasa.
Banii sunt mai putini, dar si risipa e mare. N-avem manageri motivati, n-avem reguli, n-avem control. Insa poate cel mai grav e ca, desi platim pentru sanatate, nu primim in schimb decat consultatii si indemnul de a mai plati o data un serviciu despre care optimistii spun ca e gratuit.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, medici, sistem de sanatate, Romania sa fii sanatoasa,
Dată publicare:
25-10-2010 00:00