Afla cum e structurat sistemul de sanatate din Franta
Sistemul asigurarilor de sanatate din Franta este considerat a fi unul dintre cele mai bune din lume. La fel ca in multe alte tari din Europa, sistemul este administrat de stat, prin asigurarea obligatorie.
Majoritatea medicilor lucreaza in cabinete private, insa veniturile lor sunt obtinute in mare parte din fondurile de asigurari, finantate din sistemul public. Asupra acestor fonduri, insa, nu au si drept de managament. In schimb, guvernul francez este principalul responsabil pentru gestionarea financiara a sistemului de asigurari de sanatate, prin stabilirea unor prime, in raport cu veniturile oamenilor, si stabilirea preturilor serviciilor si produselor.
Acest sistem ofera inapoi pacientilor aproximativ 70% din costurile generale ale sanatatii si 100% in cazul bolilor costisitoare sau a celor pe termen lung. De asemenea, acoperirile suplimentare medicale pot fi cumparate de la asiguratorii privati care, de multe ori, sunt non-profit.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Pana de curand, sistemul de asigurari sociale din Franta era limitat doar la persoanele care contribuisera la sistem, adica muncitorii si pensionarii, fiind excluse anumite categorii de persoane sarace. Guvernul condus de Lionel Jospin a reparat insa aceasta greseala si a instaurat “sistemul universal de asigurari de sanatate”, care acopera orice persoana care locuieste legal in Franta.
Astfel, speranta medie de viata din Franta este de 81 de ani.
Acum, intreaga populatie trebuie sa plateasca asigurarea de sanatate obligatorie. Asiguratorii sunt companii non-profit, care negociaza in fiecare an cu guvernul finantarea sanatatii.
Exista trei fonduri principale. Cel mai mare fond acopera aproximativ 84% din populatie, in timp ce celelalte doua asigura aproximativ 12% din numarul francezilor. O anumita suma este dedusa automat din veniturile tuturor angajatilor.
Iata principalele caracteristici ale sistemului asigurarilor de sanatate din Franta, conform “Healthcare Economist”.
Medicii:
- trebuie sa aleaga daca vor sa lucreze la privat sau la stat. Nu se poate im ambele sisteme.
- pacientii isi pot alege orice medic din sistemul public. Cei cu asigurare privata pot apela la serviciile oricarui medic, indiferent de sistem
- medicii din sistemul public sunt salariati ai guvernului
- medicii din sistemul privat achita o taxa la stat
Malpraxis:
Sistemul este format dintr-o imbinare a regulilor bazate pe “eroare medicala” si “non-responsabilitate”. Cu toate acestea, se pare ca tendinta generala este cea care nu-i incrimineaza pe medici.
Spitalele:
Exista trei mari categorii de unitati medicale. Spitalele “locale”, care ofera servicii medicale generele, dar fara chirurgie, spitalele “regionale”, cu servicii specializate, si spitalele “generale”, care acopera cea mai mare raza a nevoilor medicale ale populatiei (inclusiv chirurgie, recuperare, etc.).
Fiecare cetatean francez poarta intotdeauna asupra lui un card medical computerizat, care contine toate datele medicale, inclusiv situatia platii asigurarii de sanatate.