Povestea incalcita a licitatiilor aranjate la spitalul din Alexandria

×
Codul embed a fost copiat

Contracte de licitatii aranjate, preturi umflate si bugete ale spitalelor saracite de manageri numiti pe criterii politice. Iata de ce sistemul sanitar romanesc este in suferinta, daca nu cumva in faliment.

Campania "Romania, sa fii sanatoasa" va arata cum autoritatile tolereaza rispa si scurgerile de fonduri, fara ca cineva sa fie pedepsit.

La Spitalul Judetean din Alexandria este scandal mare. Noul consiliu de administratie a scos la iveala dosare de licitatie care ar fi fost intocmite ilegal si ar fi favorizat o anumita firma, apropiata sefilor din Consiliul Judetean.

Tensiunile s-au iscat dupa ce fostul director, cel care a tolerat si aprobat contracte cu preturi umflate, are toate sansele sa fie repus in functie.

Semne de intrebare, liste de preturi si o decizie suprinzatoare

Citește și
Mamaliga
Romania, sa fii sanatoasa! Bolnavii isi aduc mancare de acasa la Slatina
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

De la Consiliul Judetean, in subordinea caruia a ajuns spitalul dupa descentralizare, a fost trimisa o hartie prin care in functia de director medical era numit Valentin Filip. Cel care a condus spitalul intre 2001-2004. Anii in care contractele s-au prelungit cu acte aditionale, fara licitatie, perioada in care unitatea medicala, desi saraca, isi permitea sa cheltuiasca pentru hrana mai multi bani decat avea alocati in buget.

Revendind la zilele noastre, in biroul directorului o gasim pe Florentina Catruna, manager de doi ani, care, pe langa grijile spitalului, are si niste banuieli. Ca preturile erau mai mari decat cele existente pe piata la acea vreme. In oferta trimisa de firma care a castigat licitatia, la unele alimente preturile erau mai mari decat cele de pe piata libera.

Una dintre modalitatile prin care s-au scurs pana acum bani din sistem a fost atribuirea de contracte cu dedicatie. In caietul de sarcini scria ca firmele inscrise trebuie sa aiba cel putin un punct de lucru in Alexandria, asadar, societatile din afara judetului erau eliminate din start.

O alta conditie din caietul de sarcini era ca firma castigatoare sa furnizeze toate produsele: carne, peste, faina, ulei, lactate si bauturi, descuranjand astfel producatorii. Unul s-a inscris la licitatie, dar a pierdut.

In 2004, doctorul FIlip a fost demis din functia de manager, dar a ramas seful sectiei de Chirurgie. Ne-a asigurat ca va sta de vorba cu noi despre licitatiile incriminate de actuala conducere dupa terminarea operatiei pe care o facea. Suprinza, insa, am aflat ca a plecat si din sala de operatie si din spital. A refuzat sa ne ofere un interviu, dar sustine ca este nevinovat si se considera victima unui complot.

In realitate, reprezentatii Curtii de Conturi au scris negru pe alb ca directorul a fost de acord sa incheie acte aditionale, desi valoarea impunea licitatie, asa ca firma care furnizase pana atunci alimente a ramans in continuare partener de afaceri cu spitalul.

Patronul firmei nu a vrut sa fie filmat, dar a trimis in scris explicatii privind acuzatiile care i se aduc. Sustine ca in oferta unele preturi erau mai mari, pentru ca la acea vreme erau fluctuante, iar prin contract trebuia sa le mentina la pretul din oferta, sustinand ca la alimentele livrate adaosul n-a fost mai mare de 14%. Acum nu mai livreaza alimente, pentru ca actuala conducere nu i-a platit cateva facturi restante.

Relatii de buna ... vecinatate

Presa a scris in mai multe randuri despre relatia de prietenie si de afaceri dintre Liviu Dragnea, presedintele Consiliului Judetean, si Marian Fiscuci, presedintele executiv al PSD Teleorman. In acte e dovedita doar relatia lor de afaceri. Marian Fiscuci a inchiriat in trecut de la Dragnea un spatiu comercial in care a functionat una din firmele sale. De altfel, actuala conducere, care a sistat platile catre firma lui Fiscuci, crede ca Dragnea incearca sa readuca in functii oameni care i-au servit interesele in trecut.

Reprezentatii Consiliului Judetean, care administreaza acum spitalul, nu vad niciun un fel de problema in a-l numi intr-o functie de conducere pe fostul manager, care apare in raportul Curtii de Conturi ca ar fi cumparat alimente prin acte aditionale fara sa organizeze licitatie, asa cum spune legea.

De altfel, scurgerile de fonduri din sistemul sanitar, despre care toata lumea spune ca e subfinantat, se fac legal. Ilegala poate fi considerata doar lipsa lor de interes fata de bolnavii pusi sa-si cumepe medicamente, sa-si plateasca analize sau proceduri medicale. Management performat in sanatate e un termen aproape inexistent. Pentru ca nimeni nu-I controleaza si mai ales pentru ca nimeni nu a dat socoteala pentru scurgerile de bani din sistemul sanitar.

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Citește și...
Romania, sa fii sanatoasa! Afacerile autoritatilor locale pe banii statului
Romania, sa fii sanatoasa! Afacerile autoritatilor locale pe banii statului

Campania "Romania, sa fii sanatoasa" va arata cum, sub paravanul unor legi permisive, oficialii nostri ajung sa faca averi exact de pe urma institutiilor pe care ar trebui sa le reprezinte si sa le protejeze de escroci.

Romania, sa fii sanatoasa! Bolnavii isi aduc mancare de acasa la Slatina
Romania, sa fii sanatoasa! Bolnavii isi aduc mancare de acasa la Slatina

De unde bani pentru medicamente si conditii de cazare decente, cand bugetele spitalelor sunt cheltuite cu dedicatie?

Romania, sa fii sanatoasa! Retete fictive de 6 miliarde de lei la Suceava
Romania, sa fii sanatoasa! Retete fictive de 6 miliarde de lei la Suceava

Campania "Romania, sa fii sanatoasa" vine cu inca o dovada a faptului ca fondurile alocate pentru bolnavi pot ajunge chiar in buzunarele celor care sunt angajati sa supravegheze platile facute de stat.

Recomandări
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul

Liderii sud-coreean şi român s-au angajat să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume.

Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”
Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în Coreea de Sud, că decizia de a retrage candidatura lui Cătălin Cîrstoiu şi a veni cu caniddaţi separaţi la Primăria Capitalei nu este, în mod cert, un mare succes al coaliţiei.  

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.